Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 01-05-2013
Tradycyjne naleśniki z aromatycznym nadzieniem podsmażone na klarowanym maśle.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3003
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 131
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 67
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3003
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 131
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 67
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Składniki
Przygotowanie farszu. - pieczarki myjemy i ścieramy na tarce warzywnej -warzywa gotujemy lub wykorzystujemy warzywa z ugotowanej zupy - cebulę kroimy w drobną kostkę - ścieramy warzywa na tarce - na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pieczarki wraz z warzywami i cebulą mieszając aby utworzyła się jednolita masa - dodajemy sól i pieprz do smaku - dodajemy drobno pokrojone świeże zioła ( mogą być suszone) - wszystko razem mieszamy i przekładamy do miseczki
Przygotowanie ciasta naleśnikowego. - do głębokiej miski lub garnka wlewamy mleko i wodę - dosypujemy przesianą mąkę - dodajemy szczyptę soli - wbijamy dwa żółtka ( pianę ubijamy na sztywno) -do dajemy olej i przy pomocy miksera dokładnie wszystko mieszamy - na koniec do ciasta dodajemy ubite białka z jajek - dokładnie wolno mieszamy drewnianą łyżką Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietanki aby dobrze rozprowadzało się na patelni
Smażenie placków naleśnikowych. - rozgrzewamy patelnię naleśnikową - wlewamy przy pomocy nalewki do zupy ciasto na patelnię - rozprowadzamy ciasto po całej patelni - smażymy odwracając placek na drugą stronę gdy już na wierzchu będzie suchy - gotowy zsuwamy na talerz - czynności powtarzamy aż do wyczerpania się ciasta Dzięki temu że do ciasta dodajemy olej placki nie przywierają do patelni a dodanie ubitych na sztywno białek powoduje że placki są miękkie ( biszkoptowe)
Zawijanie naleśników. - na placek nakładamy łyżką farszu i zawijamy jak krokiety układając na talerzu - gotowe podsmażamy na klarowanym maśle na złoty kolor z obydwu stron Podajemy na ciepło jako danie główne z barszczem bądź bulionem