Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki z nadzieniem pieczarkowo warzywnym z ziołami.

Przepis dnia 2013-05-01
Naleśniki z nadzieniem pieczarkowo warzywnym z ziołami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 541

Dodano:

Odsłon: 8670

Tradycyjne naleśniki z aromatycznym nadzieniem podsmażone na klarowanym maśle.

Składniki

  • Na ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej ( najlepsza tortowa)
  • 1 sklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 4 - 5 łyżek oleju, Klarowane masło - 2 łyżki
  • Na farsz: 35 - 40 dekagramów pieczarek
  • warzywa: marchew, seler, pietruszka
  • sól,
  • zmielony kolorowy pieprz
  • rozmaryn, tymianek
  • olej do smażenia
  • cebula
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowanie farszu.

    - pieczarki myjemy i ścieramy na tarce warzywnej

    -warzywa gotujemy lub wykorzystujemy warzywa z ugotowanej zupy

    - cebulę kroimy w drobną kostkę

    - ścieramy warzywa na tarce

    - na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pieczarki wraz z warzywami i cebulą mieszając aby utworzyła się jednolita masa

    - dodajemy sól i pieprz do smaku

    - dodajemy drobno pokrojone świeże zioła ( mogą być suszone)

    - wszystko razem mieszamy i przekładamy do miseczki

  2. Przygotowanie ciasta naleśnikowego.

    - do głębokiej miski lub garnka wlewamy mleko i wodę

    - dosypujemy przesianą mąkę

    - dodajemy szczyptę soli

    - wbijamy dwa żółtka ( pianę ubijamy na sztywno)

    -do dajemy olej i przy pomocy miksera dokładnie wszystko mieszamy

    - na koniec do ciasta dodajemy ubite białka z jajek

    - dokładnie wolno mieszamy drewnianą łyżką

    Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietanki aby dobrze rozprowadzało się na patelni

  3. Smażenie placków naleśnikowych.

    - rozgrzewamy patelnię naleśnikową

    - wlewamy przy pomocy nalewki do zupy ciasto na patelnię

    - rozprowadzamy ciasto po całej patelni

    - smażymy odwracając placek na drugą stronę gdy już na wierzchu będzie suchy

    - gotowy zsuwamy na talerz

    - czynności powtarzamy aż do wyczerpania się ciasta

    Dzięki temu że do ciasta dodajemy olej placki nie przywierają do patelni a dodanie ubitych na sztywno białek powoduje że placki są miękkie ( biszkoptowe)

  4. Zawijanie naleśników.

    - na placek nakładamy łyżką farszu i zawijamy jak krokiety układając na talerzu

    - gotowe podsmażamy na klarowanym maśle na złoty kolor z obydwu stron

    Podajemy na ciepło jako danie główne z barszczem bądź bulionem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosse 27 kwietnia 2013 Super przepis:)Zabieram do wypróbowania:)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kopciuszek 27 kwietnia 2013 Naleśniczki z bardzo smacznym bezmięsnym farszem, mniam:)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

taura 27 kwietnia 2013 daję kciuka za wykorzystanie warzyw z rosołu - często mam z tym problem, a tu proszę, jaki smaczny pomysł :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 27 kwietnia 2013 Świetny farsz do naleśników, wykorzystanie warzyw z rosołu, zwykle zużywam je do sałatki jarzynowej, ale ten sposób bardzo mi się podoba, biorę do książki, pozdrawiam. Odpowiedzi: 1 ▼

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń