Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ulubiony obiad wiosenny- prosty i smaczny. Najważniejsze, że błyskawicznie się go przyrządza!
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15532
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4662
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 342
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2821
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15532
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4662
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 342
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2821
Składniki
Gotujemy ziemniaki. Ziemniaki dokładnie szorujemy, myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, solimy i gotujemy do miękkości( ok 15-20 minut). Smażymy kotlety. Bułkę zamaczamy w zimnym mleku. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na rumiano na łyżce masła i odstawiamy do przestygnięcia. Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy lekko odciśniętą kajzerkę, cebulę i przyprawy. Masę dokładnie wyrabiamy (ok. 5 min). Dobrze wyrobione kotlety będą smaczniejsze. Teraz formujemy kotlety. Z 1/2 kg mięsa wyjdzie nam 6-7 kotletów. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni (olej i masło). Obtaczamy w bułce tartej kotlety i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na największym ogniu, z jednej strony do przyrumienienia. Następnie odwracamy kotlety na drugą stronę, zmniejszamy ogień na średni. Kiedy kotlety zarumienią się z drugiej strony, przykrywamy patelnię pokrywką i trzymamy pod przykryciem ok 5 minut. Dzięki temu zabiegowi kotlety będą pulchne i soczyste w środku. Przygotowujemy mizerię. Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w niezbyt cienkie plasterki. Przekładamy do miseczki, solimy i odstawiamy na kilka minut, aby puściły wodę. Śmietanę przyprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem i solą. Dorzucamy do niej koperek, dokładnie mieszamy. Następnie odcedzamy ogórki z nadmiaru wody i łączymy ze śmietaną. Ziemniaki odcedzamy, posypujemy koperkiem. Obiad wykładamy na talerze. Smacznego!