Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Omlet cesarski"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 295
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 67
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5073
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32666
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 347
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 235
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 295
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 67
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5073
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32666
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 347
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 235
Składniki
Żurawinę zalać sokiem jabłkowym i odstawić na noc. Śmietanę podgrzać z 1/4 litra mleka. Dodać czekoladę połamaną na kawałki. Mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia.
Żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym. Wymieszać z resztą mleka i szczyptą soli. Wprost do masy jajecznej przesiać mąkę.
Żurawinę osączyć na sitku. Białka ubić na sztywno, powoli dosypując cukier. Pianę z białek połączyć z masą omletową i żurawiną.
Na patelni (śr. 24 cm) rozgrzać łyżkę masła. Wylać połowę masy omletowej. Równomiernie rozprowadzić ją i usmażyć puszysty omlet na złoty kolor z obu stron. Zdjęć z patelni, trzymać w cieple, aby nie wystygł.
Rozgrzać resztę masła, wylać resztę masy, usmażyć drugi omlet. Oba omlety porwać na kawałeczki, posługując się dwoma widelcami. Od razu je serwować z sosem czekoladowym.Źródło: Życie na gorąco