Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Omlet gospodarski"
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 161
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 161
Składniki
Ziemniaki obierz ze skórki, opłucz pod bieżącą wodą. Przełóż do garnka. Gotuj w osolonej wodzie około 15 minut, odlej, pozostaw do ostudzenia.
W tym czasie obierz, opłucz, osusz, a następnie drobno poszatkuj cebule. Boczek pokrój w kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć boczek, smaż go tak długo, mieszając, aż otrzymasz rumiane skwarki.
Wrzuć posiekaną drobno cebulę, oprósz solą. Smaż ze skwarkami 3-5 minut. Patelnię zdejmij z ognia.
Jajka wbij do miski, rozkłóć widelcem. Dodaj 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany oraz zioła prowansalskie. Masę jajeczno-śmietanową dopraw solą oraz pieprzem.
Przestudzone ziemniaki pokrój w średniej grubości plasterki. Patelnię z przesmażoną cebulą i skwarkami ponownie ustaw na kuchence. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, ułóż warstwę ziemniaczanych plastrów, zalej częścią masy jajecznej. Ułóż kolejną warstwę ziemniaków i wlej resztę jajek.
Omlet smaż na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Co pewien czas podważaj nożem warstwę ziemniaków tak, by płynna masa jajeczna mogła spłynąć na spód.Źródło: Świat kobiety