Do góry

Dania główne Przepis na:

Omlet gospodarski

Omlet gospodarski

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Omlet gospodarski"

Składniki

  • 6 ziemniaków
  • 2 cebule
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 6 jajek
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 proc
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz ze skórki, opłucz pod bieżącą wodą. Przełóż do garnka. Gotuj w osolonej wodzie około 15 minut, odlej, pozostaw do ostudzenia.

  2. W tym czasie obierz, opłucz, osusz, a następnie drobno poszatkuj cebule. Boczek pokrój w kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć boczek, smaż go tak długo, mieszając, aż otrzymasz rumiane skwarki.

  3. Wrzuć posiekaną drobno cebulę, oprósz solą. Smaż ze skwarkami 3-5 minut. Patelnię zdejmij z ognia.

  4. Jajka wbij do miski, rozkłóć widelcem. Dodaj 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany oraz zioła prowansalskie. Masę jajeczno-śmietanową dopraw solą oraz pieprzem.

  5. Przestudzone ziemniaki pokrój w średniej grubości plasterki. Patelnię z przesmażoną cebulą i skwarkami ponownie ustaw na kuchence. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, ułóż warstwę ziemniaczanych plastrów, zalej częścią masy jajecznej. Ułóż kolejną warstwę ziemniaków i wlej resztę jajek.

  6. Omlet smaż na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Co pewien czas podważaj nożem warstwę ziemniaków tak, by płynna masa jajeczna mogła spłynąć na spód.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń