Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Omlet z twarogiem śmietankowym"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 102938
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2000
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5860
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5857
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 102938
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2000
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5860
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5857
Składniki
Na łyżce tłuszczu szklimy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy rozmrożony, odsączony z wody szpinak, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, chwilę smażymy. Na koniec mieszamy z pokruszonym białym serem.
Jajka parzymy wrzątkiem. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka, mleko i szczyptę soli roztrzepujemy trzepaczką. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy do żółtek, delikatnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, wlewamy 1/4 masy. Smażymy omlet, ostrożnie podważając drewnianą łopatką brzegi ciasta i przechylając lekko patelnię, aby nieścięta masa z wierzchu spływała pod spód. Omlet jest gotowy, gdy z wierzchu jest lekko ścięty. Czynność powtarzamy.
Omlety zsuwamy na talerze, na każdym kładziemy plaster wysmażonego wędzonego boczku i ciepły szpinak. Składamy na pół, podajemy.
Czas przygotowania 40 minut. Cena jednej porcji około 2,50 zł
Wartość odżywcza jednej porcji: 302 kcal, Białko: 13 g, Tłuszcz: 26 g, Węglowodany: 15 gŹródło: Rewia