Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Opolski krupnik na pęczaku z pulpecikami"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 234
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 445
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 470
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 234
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 445
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 470
Składniki
Warzywa obierz, opłucz. Marchewki pokrój w plasterki, a seler, pietruszkę i ziemniaki w kostkę. Wszystkie jarzyny (oprócz ziemniaków) włóż do garnka. Zalej 7–8 szkl. wody. Wkrusz kostki bulionowe. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj 10 minut.
Mięso przełóż do miski. Wbij jajko. Dosyp bułkę tartą. Dodaj musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Masę wyrób. Uformuj z niej pulpeciki. Gotuj je ok. 10 minut w posolonym wrzątku.
Do gotujących się warzyw wsyp kaszę. Dodaj ziemniaki. Zupę gotuj jeszcze 10–15 minut. Przypraw solą i pieprzem. Gotowy krupnik rozlej do talerzy. Do każdej porcji włóż po kilka pulpecików. Udekoruj, np. natką.Źródło: Tina