Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ostry rosół z kluseczkami"
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 17
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 533
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 738
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 32
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 17
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 533
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 738
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 32
Składniki
Rosół: warzywa z włoszczyzny oczyść, opłucz, pokrój na duże kawałki. Mięso umyj pod bieżącą wodą, włóż do 1,5 l zimnej wody. Gotuj pod przykryciem około 40 minut. Zdejmij szumowiny, włóż warzywa i przyprawy (chili i czosnek w całości). Gotuj na jak najmniejszym ogniu kolejną godzinę.
Kluseczki: jajka umyj, rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na pianę ze szczyptą soli. Zmiksuj kaszkę, masło i żółtka. Domieszaj połowę piany i mąkę. Jeśli masa jest za gęsta, dodaj trochę piany. Uformuj kuleczki.
Przecedź rosół. Podgrzej do lekkiego wrzenia. Wrzucaj partiami kluseczki. Gotuj kilka minut. Chili i marchew potnij w plasterki, wrzuć do zupy i podawaj.
Kolorowo i pachnąco
Do masy na kluseczki dodaj posiekane zioła – natkę pietruszki, kolendrę, szczypiorek lub koperek.Źródło: Naj