Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 96
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 225
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 96
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 225
Składniki
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj drożdże, sól, cukier, 10 dag miękkiego masła, żółtka, 3 jajka oraz mleko. Zagnieć elastyczne ciasto (ma być błyszczące i nie kleić się do rąk).
Włóż je do miski, przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. Potem do ciasta dodaj rodzynki oraz skórkę pomarańczową i ponownie zagnieć. Ciasto podziel na dwie części.
Dwie tortownice o średnicy 20 cm posmaruj masłem. Z papieru do pieczenia zrób kołnierze, tak aby wystawały ok. 15 cm ponad krawędź tortownic (uwaga, ciasto bardzo wyrośnie).
Do foremek włóż ciasto, przykryj je i odstaw na 1-2 godziny, żeby wyrosło. Przed pieczeniem posmaruj je roztrzepa nym jajkiem.
Piecz około 15 min w piekarniku nagrzanym do 200°C. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze ok. 30 min (jeśli wierzch ciasta zbyt się zrumieni, przykryj je folią aluminiową).
(bez czasu oczekiwania): 30 minut
<strong>Rada: Do panettone Włosi podają krem z serka mascarpone lub zabajone.</strong>Źródło: Świat i Ludzie