Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5350
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 809
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5350
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 809
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Składniki
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj drożdże, sól, cukier, 10 dag miękkiego masła, żółtka, 3 jajka oraz mleko. Zagnieć elastyczne ciasto (ma być błyszczące i nie kleić się do rąk).
Włóż je do miski, przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. Potem do ciasta dodaj rodzynki oraz skórkę pomarańczową i ponownie zagnieć. Ciasto podziel na dwie części.
Dwie tortownice o średnicy 20 cm posmaruj masłem. Z papieru do pieczenia zrób kołnierze, tak aby wystawały ok. 15 cm ponad krawędź tortownic (uwaga, ciasto bardzo wyrośnie).
Do foremek włóż ciasto, przykryj je i odstaw na 1-2 godziny, żeby wyrosło. Przed pieczeniem posmaruj je roztrzepa nym jajkiem.
Piecz około 15 min w piekarniku nagrzanym do 200°C. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze ok. 30 min (jeśli wierzch ciasta zbyt się zrumieni, przykryj je folią aluminiową).
(bez czasu oczekiwania): 30 minut
<strong>Rada: Do panettone Włosi podają krem z serka mascarpone lub zabajone.</strong>Źródło: Świat i Ludzie