Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wysuszona pestka awokado nadaje się jako dodatek do sałatek, kanapek, koktajli oraz soków wyciskanych.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 25249
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9596
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2114
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4115
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 779
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 382
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 25249
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9596
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2114
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4115
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 779
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 382
Składniki
Wysuszona pestka awokado nadaje się jako dodatek do sałatek, kanapek, koktajli oraz soków wyciskanych. Wykorzystywana jest również do przyrządzania herbat i naparów. Pozostałe fusy można po wypiciu herbaty również spożyć.
Zalety: Naturalnym zjawiskiem jest ciemnienie pestki, ponieważ zawiera ona bardzo dużo antyoksydantów. Te ostatnie odpowiedzialne są za niszczenie nadmiaru wolnych rodników wywołujących choroby nowotworowe i choroby układu krążenia*. Poza tym pestka awokado jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga i reguluje układ pokarmowy. Wady: Każdy organizm inaczej reaguje na garbniki, które obecne są w pestkach awokado i nadają jej gorzkiego smaku. Najlepiej spróbować małej porcji po wysuszeniu (max. pół łyżeczki), żeby wykluczyć ewentualne problemy z nadwrażliwością.