Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pieczeń z suszonymi śliwkami"
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 78
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9000
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 109
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 78
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9000
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 109
Składniki
Śliwki suszone pokrój na kawałeczki. Cebulę obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i usmaż ją na szklisto.
Odłóż ok. 1/3 pokrojonych śliwek. Resztę wymieszaj w miscę z cebulą, bułką tartą oraz sokiem i skórką z cytryny. Wbij jajko. Wsyp sól i pieprz do smaku. Dobrze wymieszaj. Mięso opłucz, osusz, ułóż na deseczce skórą do dołu.
Łopatkę posyp solą i pieprzem. Rozsmaruj na niej nadzienie śliwkowe. Zwiń. Roladę obwiąż mocną, bawełnianą nitką. Ułóż w brytfance. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 st. Piecz przez 30 minut. Potem zmniejsz temp. do 160 st. i piecz dalej jeszcze ok. 75 minut.
Gotową pieczeń wyjmij z brytfanki, trzymaj w cieple, aby nie wystygła. Sos z dna naczynia przelej do garnka, wymieszaj z bulionem i odłożonymi wcześniej śliwkami. Gotuj ok. 15 minut. Pieczeń podawaj z dodatkiem przygotowanego sosu.
Przygotwanie ok. 2 godzin i 30 minut 1 porcja ok. 740 kcal
Chrupiąca skórka Skórka pieczeni będzie złocista i przyjemnie chrupiąca, jeśli 5 minut przed końcem pieczenia oblejesz ją szklanką lodowatej, dobrze osolonej wody.
Inny sposób to polewanie mięsa podczas pieczenia jasnym piwem albo smarowanie miodem.Źródło: Tina