Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczona biała kiełbasa

Pieczona biała kiełbasa

Autor:

Przepisów i artykułów: 472 Ocena: 3210

Dodano:

Odsłon: 1911

Swojska biała kiełbasa pieczona w sosie z piwa i cebuli z przyprawami, pikantna i pyszna.

Składniki

  • 2kg białej kiełbasy
  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • 250ml jasnego piwa
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz
  • olej do smaku
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pieczona biała kiełbasa

Przygotowanie

  1. Cebule obrałam i pokroiłam w półplasterki. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i wrzuciłam cebulę. Czosnek obrałam i pokroiłam w plasterki. Dodałam go na patelnię do zrumienionej cebuli. Chwilę przesmażyłam je razem, po czym dodałam musztardę i podlałam piwem. Przyprawiłam wszystko roztartym majerankiem, solą i pieprzem. Wymieszałam i dusiłam sos kilka minut. Następnie sos przełożyłam do naczynia żaroodpornego i odstawiłam do przestygnięcia. Do chłodnego sosu włożyłam kawałki białej kiełbasy. Naczynie przykryłam i odstawiłam na noc do lodówki. Następnego dnia kiełbasę wstawiłam do piekarnika i piekłam je 40 minut w temp. 180 stopni, po czym kiełbaski przekręciłam na drugą stronę i znów piekłam ok 40 minut. Kiełbaskę podałam na gorąco ze świeżym pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń