Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pieczone pierogi z mięsem"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 50
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 87
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 43
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 110
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 50
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 87
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 43
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 110
Składniki
W misce wymieszaj rozkruszone drożdże, cukier, 50 ml mleka oraz 1 łyżkę mąki. Przykryj ściereczką, odstaw na 15 min w ciepłe miejsce.
Rozczyn dodaj do pozostałych składników ciasta, wymieszaj. Następnie zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40 min, aby podwoiło objętość.
Na patelni rozgrzej olej i na nim zeszklij cebulę. Mięso, marchewki i pietruszkę zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj przestudzoną cebulę, jajko, dokładnie wymieszaj. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie i podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na grubość około 4 mm.
Szklanką wykrawaj kółka. Na środku każdego połóż po łyżce farszu i mocno zlep brzegi. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej pierożki, zachowując między nimi spore odstępy (urosną podczas pieczenia).
Przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na 15 min. Tuż przed pieczeniem pierożki posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 20 minut w temperaturze 200° C .
<strong> (bez czasu oczekiwania): 50 minut Sztuka: 120 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie