Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pieczone pierogi z mięsem"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 235
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 79
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 114
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 235
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 79
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 114
Składniki
W misce wymieszaj rozkruszone drożdże, cukier, 50 ml mleka oraz 1 łyżkę mąki. Przykryj ściereczką, odstaw na 15 min w ciepłe miejsce.
Rozczyn dodaj do pozostałych składników ciasta, wymieszaj. Następnie zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40 min, aby podwoiło objętość.
Na patelni rozgrzej olej i na nim zeszklij cebulę. Mięso, marchewki i pietruszkę zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj przestudzoną cebulę, jajko, dokładnie wymieszaj. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie i podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na grubość około 4 mm.
Szklanką wykrawaj kółka. Na środku każdego połóż po łyżce farszu i mocno zlep brzegi. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej pierożki, zachowując między nimi spore odstępy (urosną podczas pieczenia).
Przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na 15 min. Tuż przed pieczeniem pierożki posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 20 minut w temperaturze 200° C .
<strong> (bez czasu oczekiwania): 50 minut Sztuka: 120 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie