Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pierogi indyjskie samosa"
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40696
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 1085
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 263
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3427
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40696
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 1085
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 263
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3427
Składniki
na ciasto dokładnie wymieszaj w misce – aby ładnie się połączyły.
Dodaj kilka łyżek stołowych letniej wody. Po wyrobieniu ciasto odstaw na czas przygotowania nadzienia. Ugotowane wcześniej w lekko osolonej wodzie ziemniaki przepuść przez maszynkę do mielenia.
Groszek konserwowy ugnieć widelcem i dodaj do ziemniaczanego piure. Do masy wrzuć dwa rozgniecione ząbki czosnku i dwie łyżeczki przyprawy masala.
Całość delikatnie wymieszaj. Z wcześniej przygotowanego ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozwałkuj je na placek i przekrój na pół.
Sklej ze sobą prosty brzeg, formując stożek. Nałóż odpowiednią ilość nadzienia, a następnie zamknij pierożek, nadając mu kształt trójkąta. Samosy smaż na oleju rozgrzanym do180° C, do momentu aż uzyskają złoty kolor (ok. 3 min).
Najlepiej smakują na ciepło, podane z łagodnym dipem serowym lub pikantnym czosnkowym.Źródło: Na żywo