Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi indyjskie samosa

Pierogi indyjskie samosa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "Pierogi indyjskie samosa"

Składniki

  • szklanka mąki
  • 2 łyżki masła
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia sól 2 ziemniaki
  • pół puszki zielonego groszku konserwowego 2 ząbki czosnku
  • mieszanka przypraw masala
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. na ciasto dokładnie wymieszaj w misce – aby ładnie się połączyły.

  2. Dodaj kilka łyżek stołowych letniej wody. Po wyrobieniu ciasto odstaw na czas przygotowania nadzienia. Ugotowane wcześniej w lekko osolonej wodzie ziemniaki przepuść przez maszynkę do mielenia.

  3. Groszek konserwowy ugnieć widelcem i dodaj do ziemniaczanego piure. Do masy wrzuć dwa rozgniecione ząbki czosnku i dwie łyżeczki przyprawy masala.

  4. Całość delikatnie wymieszaj. Z wcześniej przygotowanego ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozwałkuj je na placek i przekrój na pół.

  5. Sklej ze sobą prosty brzeg, formując stożek. Nałóż odpowiednią ilość nadzienia, a następnie zamknij pierożek, nadając mu kształt trójkąta. Samosy smaż na oleju rozgrzanym do180° C, do momentu aż uzyskają złoty kolor (ok. 3 min).

  6. Najlepiej smakują na ciepło, podane z łagodnym dipem serowym lub pikantnym czosnkowym.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń