Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pierogi indyjskie samosa"
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 25
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 68
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 95
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 25
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 68
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 95
Składniki
na ciasto dokładnie wymieszaj w misce – aby ładnie się połączyły.
Dodaj kilka łyżek stołowych letniej wody. Po wyrobieniu ciasto odstaw na czas przygotowania nadzienia. Ugotowane wcześniej w lekko osolonej wodzie ziemniaki przepuść przez maszynkę do mielenia.
Groszek konserwowy ugnieć widelcem i dodaj do ziemniaczanego piure. Do masy wrzuć dwa rozgniecione ząbki czosnku i dwie łyżeczki przyprawy masala.
Całość delikatnie wymieszaj. Z wcześniej przygotowanego ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozwałkuj je na placek i przekrój na pół.
Sklej ze sobą prosty brzeg, formując stożek. Nałóż odpowiednią ilość nadzienia, a następnie zamknij pierożek, nadając mu kształt trójkąta. Samosy smaż na oleju rozgrzanym do180° C, do momentu aż uzyskają złoty kolor (ok. 3 min).
Najlepiej smakują na ciepło, podane z łagodnym dipem serowym lub pikantnym czosnkowym.Źródło: Na żywo