Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi ruskie

Przepis dnia 2021-12-07
Pierogi ruskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 1056 Ocena: 29800

Dodano:

Odsłon: 4744

Pierogi ruskie z wyrazistym, pieprznym farszem, okraszone smażoną cebulką oraz dodatkiem kwaśnej śmietany to niezapomniane smaki dzieciństwa niejednego z nas <3

Składniki

  • CIASTO:
  • 500 g mąki pszennej
  • 280 ml gorącej wody
  • 4 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • FARSZ:
  • 500 g ziemniaków
  • 400 g białego twarogu
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierogi ruskie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe ubijamy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę i odstawiamy do ostygnięcia. Pokrojoną cebulkę rumienimy na maśle. Twaróg kruszymy i dodajemy do ostudzonych ziemniaków. Dodajemy także podsmażoną cebulkę, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy.

  2. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól, olej i wlewamy gorącą wodę*, a następnie wyrabiamy ciasto do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk. Ciasto dzielimy na 2 lub 3 części. Jedną rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy z niego okrągłe placki za pomocą szklanki, a pozostałe części ciasta przykrywamy ściereczką lub miseczką.

    * Woda ma być gorąca, ale nie wrząca.

  3. Na środek każdego placka nakładamy porcję farszu, składamy ciasto na pół i dokładnie zaklejamy brzegi. Pierogi układamy na lnianej lub bawełnianej ściereczce, przykrywając je dodatkowo drugą, aby nie wysychały.

  4. Pierogi wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy około 3 - 4 minut od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Pierogi wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i odstawiamy na chwilę, aby obciekły z wody. Następnie pierogi polewamy roztopionym masłem lub olejem, aby zapobiec ich sklejaniu. Podajemy okraszone cebulką oraz dodatkiem kwaśnej śmietany.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń