Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi najpopularniejsze w Polsce i chyba najchętniej jadane. Popularne są także na Ukrainie, skąd się wywodzą. Mówiło się na ziemie ukraińskie przynależne kiedyś do Rzeczpospolitej Województwo Ruskie, stąd pewnie ich nazwa. Jedno jest pewne- kochamy pierogi ruskie i często goszczą one na naszych stołach.
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 259
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 940
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 1646
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 25192
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 259
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 940
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 1646
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 25192
Składniki
Ciasto: Do wrzątku dodajemy sól, dokładnie mieszamy, aż sól się rozpuści. Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę i wlewamy olej. Mieszamy wszystko i pomału wlewamy wrzątek. Mieszamy dalej, kiedy składniki wstępnie się połączą zaczynamy ciasto wyrabiać ręcznie do momentu, aż będzie odchodziło od ręki i będzie gładkie. Oprószamy ciasto mąką, zostawiamy w misce przykryte ściereczką na ok. 1/2 godziny, aby " odpoczęło".
Farsz: Ziemniaki obieramy, myjemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy i studzimy. Ostudzone ziemniaki i twaróg mielimy w maszynce do mięsa. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Farsz należy mocno przyprawić, aby miał wyrazisty pieprzny smak. Teraz szklimy na patelni drobno pokrojoną cebulę z masłem i dodajemy do farszu. Mieszamy wszystko i farsz gotowy.
Lepienie i gotowanie pierogów: Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną odkładamy pod przykrycie, drugą wałkujemy cienko (ok 2 mm) i szklanką wyciskamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy czubatą łyżeczkę farszu. Składamy krążek na pół i zlepiamy dokładnie brzegi uważając, aby nadzienie nie wchodziło w zlepiany brzeg, bo pierogi będą się rozklejać podczas gotowania. Pierogi ulepione układamy na blacie podsypanym mąką i przykrywamy ściereczką, aby nie obsychały. W dużym garnku gotujemy wodę, solimy ją dobrze i na mocno wrzącą wrzucamy partiami pierogi (po 15-20 sztuk na raz). Po wrzuceniu mieszamy je delikatnie, aby nie przyklejały się do dna garnka. Wystarczy przemieszać dwa razy delikatnie, aby nie pokaleczyć pierogów, najlepiej wypukłą stroną łyżki. Po wypłynięciu pierogów na wierzch zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 1-2 minuty (zależnie od wielkości pierogów i grubości ciasta) Ugotowane pierogi wyławiamy łyżką cedzakową na talerze i okraszamy smażoną cebulką.
Ruskie pierogi gotowe!