Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi są dobrą propozycją na słodki, letni obiad. Nam najbardziej smakują z dodatkiem jogurtu naturalnego.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 223
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 196
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 223
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 196
Składniki
Mąkę przesypałam do miski, dodałam do niej ciepłe mleko, jajko, łyżkę oleju, szczyptę soli i tyle wody, by dało się wyrobić jednolite, odchodzące od ręki ciasto. Jak ciasto będzie za bardzo kleiste, bo się chlapnie za dużo wody to można podsypać mąki. Ciasto zagniotłam w jednolitą, ale elastyczną masę, kulę. Borówki wymieszałam z cukrem (dodać cukru wedle uznania w zależności też od ilości borówek, które chcemy wykorzystać, można też dodać do borówek mąki ziemniaczanej - ja jednak tę możliwość sobie odpuściłam). Brałam porcjami zagniecione ciasto i rozwałkowywałam je na stolnicy. W rozwałkowanym cieście szklanką wykrajałam kółka, na każde kółko kładłam trochę borówek z cukrem i zlepiałam pieroga. Postępowałam tak do wykończenia całości pierogowego ciasta. Ulepione pierogi odkładałam na tacki wysypane mąką.W trakcie lepienia pierogów nastawiłam w dużym garze wodę na gotowanie, wodę posoliłam i dodałam do niej kilka kropel oleju. Wodę doprowadziłam do wrzenia, gotowałam ulepione pierogi w zagotowanej wodzie. Wyławiałam ugotowane pierogi łyżką cedzakową chwilę po ich wypłynięciu na powierzchnię wody.