Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chociaż często myślimy o pierogach jako tradycyjnej polskiej potrawie, to nie jest to danie przez nas wynalezione. Pierogi, czyli cienkie ciasto z różnymi farszami, pochodzą z Chin, a do Polski przybyły prawdopodobnie dopiero w XIII wieku. Wiele krajów świata ma swoje wersje pierogów: chińskie dim sum gotowane na parze, rosyjskie pielemieni, indyjskie samosy, tureckie czeburieki, włoskie ravioli to tylko niektóre z nich. W Polsce najpopularniejsze są pierogi z mięsem, kapustą i grzybami, z twarogiem i ruskie – ale na tym bogactwo przepisów się nie kończy. Autorzy książki „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” proponują pyszny, delikatny farsz ze świeżej kapusty i gotowanych jaj.
Zagnieść ciasto z mąki, jajka, szczypty soli, dolewając po trochu letniej wody, by otrzymać ciasto miękkie, nieklejące się do rąk. Odstawić pod przykryciem.
Kapustę obgotować w posolonej wodzie, drobniutko posiekać i dusić do miękkości na maśle z drobno posiekaną cebulą. Posolić i popieprzyć do smaku. Na koniec dodać pokrojone jajka na twardo.
Ciasto rozwałkować cienko, wycinać szklanką koła, napełniać farszem, zlepić. Wrzucać na gotującą się osoloną wodę. Podawać z roztopionym masłem lub podsmażoną cebulą.
Przepis z książki „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole”, Maria Lemnis, Henryk Vitry, 1979.
Smaczna młoda kapusta jako dodatek do obiadu lub jako pierwsze danie
Odsłon: 2438
kapusta na masełku, wersja wegetariańska, dla mojej córki, pyszna
Odsłon: 4810
Deser inspirowany Bananoffee pie. Banany, mleko skondensowane, bita śmietana...
Odsłon: 113
Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami pyszną karkówką pieczoną w soli, bez pr...
Odsłon: 72
Uwielbiam połączenie szpinaku z pomidorami suszonym. W roladce z kurczaka two...
Odsłon: 34
Szybkie i smaczne ciasto z miętą i czekoladą lekko orzeźwiające i pachnące mi...
Odsłon: 174
Tortilla z falafelem to danie kuchni arabskiej, które możesz przygotować w pr...
Odsłon: 39
Deser inspirowany Bananoffee pie. Banany, mleko skondensowane, bita śmietana...
Odsłon: 113
Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami pyszną karkówką pieczoną w soli, bez pr...
Odsłon: 72
Uwielbiam połączenie szpinaku z pomidorami suszonym. W roladce z kurczaka two...
Odsłon: 34
Szybkie i smaczne ciasto z miętą i czekoladą lekko orzeźwiające i pachnące mi...
Odsłon: 174
Tortilla z falafelem to danie kuchni arabskiej, które możesz przygotować w pr...
Odsłon: 39
Składniki
Zagnieść ciasto z mąki, jajka, szczypty soli, dolewając po trochu letniej wody, by otrzymać ciasto miękkie, nieklejące się do rąk. Odstawić pod przykryciem. Kapustę obgotować w posolonej wodzie, drobniutko posiekać i dusić do miękkości na maśle z drobno posiekaną cebulą. Posolić i popieprzyć do smaku. Na koniec dodać pokrojone jajka na twardo. Ciasto rozwałkować cienko, wycinać szklanką koła, napełniać farszem, zlepić. Wrzucać na gotującą się osoloną wodę. Podawać z roztopionym masłem lub podsmażoną cebulą. Przepis z książki „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole”, Maria Lemnis, Henryk Vitry, 1979.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie serowym
Dania główne
Tortilla z falafelem
Dania główne
Karkówka pieczona w soli
Dania główne
Pierogi z wędzonym twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim według Ewy Wachowicz
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie serowym
Uwielbiam połączenie szpinaku z pomidorami suszonym. W roladce z kurczaka two...
Odsłon: 34
Tortilla z falafelem
Tortilla z falafelem to danie kuchni arabskiej, które możesz przygotować w pr...
Odsłon: 39