Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pierogi z kurczakiem"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 27
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 347
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 27
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 347
Składniki
Mięso drobiowe, które pozostało ci z ugotowanego wcześniej rosołu, oczyść dokładnie z ewentualnych kostek i chrząstek. Przepuść przez maszynkę razem z ugotowaną marchewką, pietruszką i selerem (także z rosołu).
Na patelni rozpuść łyżkę masła. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz, przesmaż na złoty kolor. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub obrany i drobno posiekany czosnek. Smaż chwilę razem.
Zmielone mięso rosołowe oraz warzywa przełóż do miski. Dodaj przesmażoną cebulę z czosnkiem i całe jajko. Farsz starannie wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem.
Do miski wsyp połowę mąki z solą (pół łyżeczki), wlej kubek gorącej wody (ok. 250 ml). Wymieszaj. Stopniowo dosypuj pozostałą mąkę, zagniatając gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Szklanką wycinaj krążki. Aby brzegi dobrze się skleiły, posmaruj je wodą. Na środek każdego krążka połóż porcję farszu. Zlep pierogi. Wrzucaj je partiami na osolony wrzątek i gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawaj dowolnie okraszone.
Przepis pochodzi z portalu kulinarnego www.smaker.plŹródło: Świat kobiety