Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z mąki gryczanej to danie odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej. Można przygotować je z ulubionym farszem. Wielbiciele gryki zapewne chętnie wybiorą… gryczany.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1312
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5844
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8841
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18477
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1312
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5844
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8841
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18477
Składniki
Wsyp obie mąki do dużego naczynia. Dodaj odrobinę soli, olej i większość wody. Dokładnie wymieszaj łyżką wszystkie składniki i odczekaj kilka minut (by woda przestygła). Zagnieć ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Jeśli okaże się zbyt gęste, dodaj nieco wody. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny (w temperaturze pokojowej).
Ugotuj kaszę zgodnie z opisem na opakowaniu. Przestudź. Cebulę pokrój w kosteczkę i usmaż na oleju (powinna się zarumienić). Odłóż 2-3 łyżki cebuli na okrasę pierogów. Resztę połącz (wraz z olejem) z kaszą. Dodaj do kaszy także pokruszony twaróg i rozkłócone jajko. Wymieszaj. Dopraw farsz do smaku solą i pieprzem.
Podziel ciasto na pierogi na 2-3 porcje. Po kolei rozwałkuj każdą (na podsypanej mąką gryczaną stolnicy) na placek o grubości 2-3 mm. Powycinaj w nim (np. kieliszkiem) kółka. Nałóż na połowę z nich porcję farszu, przykryj „wolnym” kółkiem ciasta i starannie zalep brzegi.
Każdą przygotowaną porcję pierogów (nie czekając na zrobienie kolejnej – ciasto z mąki gryczanej dość szybko wysycha) wrzuć do gotującej się, lekko osolonej wody z dodatkiem odrobiny oleju. Gotuj przez kilka minut (minutę od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię). Podawaj pierogi okraszone smażoną cebulą.