Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z mąki gryczanej to danie odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej. Można przygotować je z ulubionym farszem. Wielbiciele gryki zapewne chętnie wybiorą… gryczany.
Lubisz przepisy na ciasta, które można odmierzyć za pomocą łyżki? Jeśli tak,...
Odsłon: 1725
Kopytka jaglane z pomidorowym sosem to świetny pomysł na codzienny obiad. Wyc...
Odsłon: 18590
Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inn...
Odsłon: 6460
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1156
Lubisz przepisy na ciasta, które można odmierzyć za pomocą łyżki? Jeśli tak,...
Odsłon: 1725
Kopytka jaglane z pomidorowym sosem to świetny pomysł na codzienny obiad. Wyc...
Odsłon: 18590
Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inn...
Odsłon: 6460
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1156
Składniki
Wsyp obie mąki do dużego naczynia. Dodaj odrobinę soli, olej i większość wody. Dokładnie wymieszaj łyżką wszystkie składniki i odczekaj kilka minut (by woda przestygła). Zagnieć ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Jeśli okaże się zbyt gęste, dodaj nieco wody. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny (w temperaturze pokojowej).
Ugotuj kaszę zgodnie z opisem na opakowaniu. Przestudź. Cebulę pokrój w kosteczkę i usmaż na oleju (powinna się zarumienić). Odłóż 2-3 łyżki cebuli na okrasę pierogów. Resztę połącz (wraz z olejem) z kaszą. Dodaj do kaszy także pokruszony twaróg i rozkłócone jajko. Wymieszaj. Dopraw farsz do smaku solą i pieprzem.
Podziel ciasto na pierogi na 2-3 porcje. Po kolei rozwałkuj każdą (na podsypanej mąką gryczaną stolnicy) na placek o grubości 2-3 mm. Powycinaj w nim (np. kieliszkiem) kółka. Nałóż na połowę z nich porcję farszu, przykryj „wolnym” kółkiem ciasta i starannie zalep brzegi.
Każdą przygotowaną porcję pierogów (nie czekając na zrobienie kolejnej – ciasto z mąki gryczanej dość szybko wysycha) wrzuć do gotującej się, lekko osolonej wody z dodatkiem odrobiny oleju. Gotuj przez kilka minut (minutę od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię). Podawaj pierogi okraszone smażoną cebulą.