Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pierogi z malinami polane musem i jogurtem"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 179
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 179
Składniki
Przygotuj nadzienie: maliny krótko opłucz, osącz. Twaróg utrzyj z cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem. Dodaj żółtko i skórkę z cytryny. Wrzuć maliny. Wymieszaj.
Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób wgłębienie. Do dołeczka wsyp szczyptę soli. Wlej śmietanę oraz olej. Zagnieć ciasto, powoli dolewając letnią wodę. Kiedy ciasto będzie już gładkie i elastyczne, przykryj je ściereczką. Odstaw, po 15 min podziel na porcje. Każdą cienko rozwałkuj. Szklanką wytnij krążki.
Nałóż na nie nadzienie. Złóż na pół. Mocno zlep brzegi. Przygotowane pierogi włóż na posolony wrzątek, lekko zamieszaj. Gotuj minutę od momentu wypłynięcia. Wyjmij.
Przygotuj sos do polania: maliny przebierz, opłucz, odłóż trochę do dekoracji. Resztę zmiksuj z cukrem pudrem i przetrzyj przez sitko. Pierogi polej jogurtem i musem malinowym. Oprósz cynamonem. Udekoruj malinami i ew. listkami ziół, np. miętą.Źródło: Tina