Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z malinami polane musem i jogurtem

Pierogi z malinami polane musem i jogurtem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Pierogi z malinami polane musem i jogurtem"

Składniki

  • 30 dag malin
  • 50 dag tłustego twarogu
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta startej skórki cytrynowej. Do 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 3–4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól. Do polania i posypania: 30 dag malin
  • 2 szkl. jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • mielony cynamon
  • mięta
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotuj nadzienie: maliny krótko opłucz, osącz. Twaróg utrzyj z cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem. Dodaj żółtko i skórkę z cytryny. Wrzuć maliny. Wymieszaj.

  2. Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób wgłębienie. Do dołeczka wsyp szczyptę soli. Wlej śmietanę oraz olej. Zagnieć ciasto, powoli dolewając letnią wodę. Kiedy ciasto będzie już gładkie i elastyczne, przykryj je ściereczką. Odstaw, po 15 min podziel na porcje. Każdą cienko rozwałkuj. Szklanką wytnij krążki.

  3. Nałóż na nie nadzienie. Złóż na pół. Mocno zlep brzegi. Przygotowane pierogi włóż na posolony wrzątek, lekko zamieszaj. Gotuj minutę od momentu wypłynięcia. Wyjmij.

  4. Przygotuj sos do polania: maliny przebierz, opłucz, odłóż trochę do dekoracji. Resztę zmiksuj z cukrem pudrem i przetrzyj przez sitko. Pierogi polej jogurtem i musem malinowym. Oprósz cynamonem. Udekoruj malinami i ew. listkami ziół, np. miętą.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń