Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z mięsem i kapustą

Pierogi z mięsem i kapustą

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 34

Dodano:

Odsłon: 5601

Za pierogi dałbym się pokroić, w każdej postaci, a te chyba szczególnie. Pierogi z mięsem i kapustą to taki trochę klasyk pomieszany. Pyszne, delikatne i cienkie ciasto, a do tego wyrazisty farsz. Lubczyk i majeranek dodają smaku i radzę użyć sporo pieprzu, muszą być lekko ostre.

Składniki

  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 300 g mięsa mielonego
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • po 0,5 łyżeczki lubczyku i majeranku
  • 1 jajko do farszu
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę przepłukujemy wodą i siekamy. Przesmażamy chwilę na patelni i odstawiamy do wystudzenia

  2. Cebulę drobno siekamy i smażymy dodając czosnek i mięso. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Zarówno kapustę jak i mięso nie dosmażamy, tylko delikatnie podsmażamy. Przekładamy do miski i studzimy.

  3. Mieszamy kapustę z mięsem i do zimnego farszu dodajemy jajko

  4. Do mąki wrzucamy jajko i wlewamy oliwę, lekko solimy i dolewając wodę wyrabiamy na jednolite ciasto. Musi swobodnie odchodzić od rąk i być elastyczne. Wody dolewamy tylko do uzyskania pożądanego efektu.

  5. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, podsypując delikatnie mąką i wykrawamy szklanką krążki,

  6. Na każdy nakładamy porcję farszu i zlepiamy.

  7. Gotujemy od wypłynięcia 3 minuty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń