Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pierś indyka z pomarańczą"
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3859
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34220
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1639
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113654
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3859
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34220
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1639
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113654
Składniki
Pierś indyka kroimy na 1,5-centymetrowe plastry. Nie zbijamy tłuczkiem, by nie skaleczyć mięsa. Nacieramy oliwą z oliwek wymieszaną z łyżeczką soli, łyżeczką pieprzu i siekanym rozmarynem. Na dwie godziny wkładamy do lodówki.
Pomarańcze szorujemy we wrzątku. Z dwóch wyciskamy sok, dwie obieramy, dzielimy na cząstki, z których zdejmujemy błonki.
Do rondla lub głębszej patelni wlewamy sok pomarańczowy, chwilę gotujemy, dodajemy cukier, resztę soli i pieprzu. Następnie wrzucamy drobniutko pokrojoną papryczkę chili. Smażymy 2–3 minuty na dużym ogniu. Temperaturę zmniejszamy, dodajemy 3 łyżki masła i energicznie mieszamy do chwili, gdy sos zgęstnieje.
Mięso grillujemy obustronnie, układamy na półmisku, polewamy podgrzanym sosem i dekorujemy cząstkami pomarańczy.
Wartość odżywcza jednej porcji 125 kcal Białko 18 g/Tłuszcz 2,6 g/Węglowodany 11 g. Czas przygotowania 40 minut. Cena jednej porcji 2,90 zł.Źródło: Rewia