Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pierś indyka z pomarańczą"
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 134
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 667
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 134
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 667
Składniki
Pierś indyka kroimy na 1,5-centymetrowe plastry. Nie zbijamy tłuczkiem, by nie skaleczyć mięsa. Nacieramy oliwą z oliwek wymieszaną z łyżeczką soli, łyżeczką pieprzu i siekanym rozmarynem. Na dwie godziny wkładamy do lodówki.
Pomarańcze szorujemy we wrzątku. Z dwóch wyciskamy sok, dwie obieramy, dzielimy na cząstki, z których zdejmujemy błonki.
Do rondla lub głębszej patelni wlewamy sok pomarańczowy, chwilę gotujemy, dodajemy cukier, resztę soli i pieprzu. Następnie wrzucamy drobniutko pokrojoną papryczkę chili. Smażymy 2–3 minuty na dużym ogniu. Temperaturę zmniejszamy, dodajemy 3 łyżki masła i energicznie mieszamy do chwili, gdy sos zgęstnieje.
Mięso grillujemy obustronnie, układamy na półmisku, polewamy podgrzanym sosem i dekorujemy cząstkami pomarańczy.
Wartość odżywcza jednej porcji 125 kcal Białko 18 g/Tłuszcz 2,6 g/Węglowodany 11 g. Czas przygotowania 40 minut. Cena jednej porcji 2,90 zł.Źródło: Rewia