Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pikantne paluszki z mięsa mielonego"
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 156
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 156
Składniki
Mięso (najlepiej wołowo-wieprzowe) przełóż do miski. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i posiekaj. Obraną cebulę poszatkuj. Dodaj do mięsa razem z czosnkiem.
Ogórki drobniutko posiekaj. Paprykę umyj, osusz, przekrój na pół. Usuń gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w kostkę. Warzywa połącz z masą mięsną oraz przyprawą do mielonego.
Wbij jajko i wsyp tyle bułki tartej (2-3 łyżki), by powstała dosyć zwarta masa. Dopraw ją do smaku solą i chili w pro szku. W dłoniach formuj mięsne paluszki. Każdy z nich obtocz w mące.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Układaj paluszki i smaż, obracając, na złotobrązowy kolor. Mięso zdejmij z patelni. Powstały sos zalej szklanką wody. Wrzuć połowę kostki bulionowej (mięsnej). Zagotuj i zabiel śmietaną. Dopraw pieprzem. Paluszki polej sosem, podawaj razem z ziemniakami.
Do kotletów warto też przyrządzić dip jogurtowy z czosnkiem.
Najlepsze mielone wychodzą z mieszanki kilku gatunków mięs. Wieprzowinę (łopatka, szynka, schab karkowy) łączy się najczęściej z wołowiną (łata, pręga), rzadziej z dziczyzną.Źródło: Świat kobiety