Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pikantne skrzydełka"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 34
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 356
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 34
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 356
Składniki
Skrzydełka kurczaka oczyść starannie i umyj pod bieżącą wodą. W miseczce przygotuj marynatę do drobiu. Wymieszaj koncentrat pomidorowy, 3 łyżki cukru i łyżkę octu winnego. Dodaj łyżkę miodu (najlepiej naturalnego) oraz 2 łyżki oliwy, wymieszaj.
Dwa ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Dodaj do składników marynaty razem ze szczyptą chili w proszku i solą do smaku. Raz jeszcze wymieszaj
Skrzydełka umieść w dużej misce, polej przygotowaną marynatą. Wymieszaj tak, by każdy kawałek mięsa dokładnie się nią pokrył. Odstaw w chłodne miejsce na około 2 godziny.
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. Na blasze ułóż skrzydełka. Posmaruj je pozostałą w misce marynatą i piecz około 10 minut. Po tym czasie obróć skrzydełka na drugą stronę i piecz jeszcze 10-15 minut.
Twaróg przepuść przez maszynkę lub rozetrzyj widelcem. Dodaj 3 łyżki mleka, jarzynkę, przeciśnięty przez praskę ostatni ząbek czosnku, posiekaną dymkę oraz drobno pokrojone kolorowe papryki. dipu dobrze wymieszaj. Podawaj do upieczonych skrzydełek.Źródło: Świat kobiety