Do góry

Dania główne Przepis na:

Pikantny budyń po niemiecku

Pikantny budyń po niemiecku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 5

Wypróbowany przepis na "Pikantny budyń po niemiecku"

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 6 łyżek startego parmezanu
  • 12 plasterków gotowanej szynki
  • 2 połówki suszonych pomidorów
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 1 łyżka bułki tartej
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • masło i bułka tarta do foremek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz, opłucz. Włóż do garnka i zalej lekko posoloną wodą. Ugotuj do miękkości. Następnie odcedź i od razu gorące ziemniaki przeciśnij przez praskę albo przepuść przez maszynkę do mięsa.

  2. Pure ziemniaczane utrzyj z masłem i jajkami. Dodaj starty parmezan. Odłóż 4 plasterki szynki, resztę potnij w kosteczkę. Pomidory osącz z zalewy, pokrój na drobniutkie kawałeczki. Bazylię opłucz, osusz, poodrywaj listki. Kilka listków bazylii odłóż do dekoracji, a pozostałe posiekaj i razem z pomidorami oraz pokrojoną szynką dodaj do masy ziemniaczanej.

  3. Dosyp do niej bułkę tartą. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Dobrze wymieszaj.

  4. Spody i brzegi foremek dokładnie posmaruj masłem. Oprósz bułką tartą. Pozostałe plasterki szynki potnij na połówki. Ułóż na spodach foremek. Nałóż masę ziemniaczaną, zapełniając foremki najwyżej do 2/3 wysokości.

  5. Foremki z budyniem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. Piecz przez 45 minut. Po wyjęciu przestudź w foremkach. Potem budyń ostrożnie wyjmij. Przed podaniem każdą porcję udekoruj odłożonymi listkami bazylii.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń