Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pikantny mus (terrina) z ryb"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 181
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 155
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 93
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 181
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 155
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 93
Składniki
Świeże ryby umyj, usuń skórę oraz ości. Suszone pomidory pokrój w mniejsze kawałki. Cukinię umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w kostkę (wraz ze skórką). Oprósz solą, wymieszaj, odstaw na ok. 10 min. Następnie odlej nadmiar powstałego płynu. Łososia wędzonego pokrój w niezbyt dużą kostkę.
Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno. Świeże ryby rozdrobnij blenderem na gładką masę lub zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj białka, po 1 łyżeczki soli i białego pieprzu oraz gałkę muszkatołową.
Dokładnie wymieszaj. Dodaj ubitą śmietankę, wędzonego łososia, suszone pomidory oraz cukinię, delikatnie wymieszaj łopatką.
Podłużną foremkę posmaruj połową masła. Przełóż masę, wyrównaj łyżką. Wierzch foremki przykryj folią aluminiową posmarowaną pozostałym masłem. Wstaw do większej foremki wypełnionej do połowy wrzącą wodą.
Piecz ok. 60 min w temp. 180°C do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku a następnie włóż do lodówki na ok. 8 godzin.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 220 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie