Do góry

Dania główne Przepis na:

Pikantny mus (terrina) z ryb

Pikantny mus (terrina) z ryb

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 4

Wypróbowany przepis na "Pikantny mus (terrina) z ryb"

Składniki

  • 20 dag łososia świeżego
  • 30 dag dorsza
  • 5 dag łososia wędzonego
  • 2 schłodzone białka
  • 300 ml śmietanki kremówki 30 proc
  • 1 małej świeżej cukinii
  • 4 suszone pomidory z oleju
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki masła
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Świeże ryby umyj, usuń skórę oraz ości. Suszone pomidory pokrój w mniejsze kawałki. Cukinię umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w kostkę (wraz ze skórką). Oprósz solą, wymieszaj, odstaw na ok. 10 min. Następnie odlej nadmiar powstałego płynu. Łososia wędzonego pokrój w niezbyt dużą kostkę. 

  2. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno. Świeże ryby rozdrobnij blenderem na gładką masę lub zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj białka, po 1 łyżeczki soli i białego pieprzu oraz gałkę muszkatołową.

  3. Dokładnie wymieszaj. Dodaj ubitą śmietankę, wędzonego łososia, suszone pomidory oraz cukinię, delikatnie wymieszaj łopatką.

  4. Podłużną foremkę posmaruj połową masła. Przełóż masę, wyrównaj łyżką. Wierzch foremki przykryj folią aluminiową posmarowaną pozostałym masłem. Wstaw do większej foremki wypełnionej do połowy wrzącą wodą.

  5. Piecz ok. 60 min w temp. 180°C do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku a następnie włóż do lodówki na ok. 8 godzin.

  6. (bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 220 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń