Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pikantny mus (terrina) z ryb"
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5830
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 371
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5830
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 371
Składniki
Świeże ryby umyj, usuń skórę oraz ości. Suszone pomidory pokrój w mniejsze kawałki. Cukinię umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w kostkę (wraz ze skórką). Oprósz solą, wymieszaj, odstaw na ok. 10 min. Następnie odlej nadmiar powstałego płynu. Łososia wędzonego pokrój w niezbyt dużą kostkę.
Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno. Świeże ryby rozdrobnij blenderem na gładką masę lub zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj białka, po 1 łyżeczki soli i białego pieprzu oraz gałkę muszkatołową.
Dokładnie wymieszaj. Dodaj ubitą śmietankę, wędzonego łososia, suszone pomidory oraz cukinię, delikatnie wymieszaj łopatką.
Podłużną foremkę posmaruj połową masła. Przełóż masę, wyrównaj łyżką. Wierzch foremki przykryj folią aluminiową posmarowaną pozostałym masłem. Wstaw do większej foremki wypełnionej do połowy wrzącą wodą.
Piecz ok. 60 min w temp. 180°C do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku a następnie włóż do lodówki na ok. 8 godzin.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 220 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie