Do góry

Dania główne Przepis na:

Pita z kurczakiem

Pita z kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 49

Dodano:

Odsłon: 3080

Zamiast hamburgera - doskonała pita z sałatką ze świeżych warzyw i soczystą piersią z kurczaka. Życzę smacznego :)

Składniki

  • ogórek, 1/2
  • jogurt naturalny, 200 g
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz
  • olej, 1 łyżka
  • duża cebula, 1
  • filety z piersi kurczaka, 4
  • mielony kminek, 1/2 łyżeczki
  • pomidory koktajlowe, 12
  • czarne oliwki, 50 g
  • endywia, 1/2 główki
  • małe pity, 4
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pita z kurczakiem

Przygotowanie

  1. Ogórek obrać, wydrążyć pestki i zetrzeć na tarce, po czym wymieszać w miseczce z jogurtem i sokiem z cytryny i przyprawić pieprzem i solą.

  2. Na dużej patelni rozgrzać ole, po czym dodać cebulę pokrojoną w talarki i smażyć około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

  3. Piersi opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki o wielkości 5 cm. Dodać do cebuli razem z kminkiem rzymskim i całość dusić dalsze 5 min, cały czas mieszając.

  4. Pomidory umyć i przekroić na połówki, a oliwki wydrylować i pokroić w plasterki. Pomidory z oliwkami dodać do mięsa i smażyć około 2 min.

  5. Sałatkę opłukać, dobrze osuszyć i porwać na kawałki. Pitę piec w piekarniku lub opiekaczu 2-3 min, następnie naciąć poprzecznie i napełnić najpierw kawałkami sałaty, a potem sałatką z kurczaka, polewając na koniec sosem. Podawać natychmiast :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń