Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na prawdziwe włoskie pizzerinki.
Wspaniały deser składający się z połączenia czekolady, jajek, bitej śmietany...
Odsłon: 47
danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej
Odsłon: 72
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 2605
Wspaniały deser składający się z połączenia czekolady, jajek, bitej śmietany...
Odsłon: 47
danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej
Odsłon: 72
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 2605
Składniki
Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 2 szczypty cukru 2 szczypty soli 1/4 kostki drożdży 1 szklanka letniej wody 2 łyżki oliwy z oliwek czasem dodaję do ciasta ziół Do miski wsypujemy suche składniki i rozdrobnione drożdże. Dodajemy wodę, przyprawi i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto jest już wyrobione, robimy w nim dziurkę, wlewamy do niej oliwę z oliwek i znów zagniatamy do całkowitego połączenia składników. Z ciasta formujemy kulkę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
Przykładowe dodatki, czyli to na co akurat mamy ochotę: sos pomidorowy- passata z pomidorów z dodatkiem przyprawy do pizzy lub ziół wymieszana z odrobiną ketchupu oliwki szynka mozzarella rukola parmezan starty na grubych oczkach świeży rozmaryn pomidorki koktajlowe Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze porcje i rozciągamy na blaszce posmarowanej oliwą z oliwek. Na cieście rozprowadzamy sos pomidorowy, kładziemy pokrojoną lub startą na tarce mozzarellę, a następnie pozostałe składniki oprócz rukoli i parmezanu. Pieczemy przez ok 10-12 minut w termoobiegu. Pod koniec pieczenia posypujemy startym na grubych oczkach parmezanem, a po wyjęciu z piekarnika świeżą rukolą.