Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na prawdziwe włoskie pizzerinki.
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2546
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3086
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102028
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6411
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2546
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3086
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102028
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6411
Składniki
Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 2 szczypty cukru 2 szczypty soli 1/4 kostki drożdży 1 szklanka letniej wody 2 łyżki oliwy z oliwek czasem dodaję do ciasta ziół Do miski wsypujemy suche składniki i rozdrobnione drożdże. Dodajemy wodę, przyprawi i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto jest już wyrobione, robimy w nim dziurkę, wlewamy do niej oliwę z oliwek i znów zagniatamy do całkowitego połączenia składników. Z ciasta formujemy kulkę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
Przykładowe dodatki, czyli to na co akurat mamy ochotę: sos pomidorowy- passata z pomidorów z dodatkiem przyprawy do pizzy lub ziół wymieszana z odrobiną ketchupu oliwki szynka mozzarella rukola parmezan starty na grubych oczkach świeży rozmaryn pomidorki koktajlowe Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze porcje i rozciągamy na blaszce posmarowanej oliwą z oliwek. Na cieście rozprowadzamy sos pomidorowy, kładziemy pokrojoną lub startą na tarce mozzarellę, a następnie pozostałe składniki oprócz rukoli i parmezanu. Pieczemy przez ok 10-12 minut w termoobiegu. Pod koniec pieczenia posypujemy startym na grubych oczkach parmezanem, a po wyjęciu z piekarnika świeżą rukolą.