Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Placek po zbójnicku
  • Dania główne
  • Przepis na

Placek po zbójnicku

24.07.2025 Odsłon: 31620
5.0 (37 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
1-2 osoby
1-2 os.
smaker
smaker

Placek po zbójnicku to klasyczne danie obiadowe składające się z idealnie przysmażonych placków ziemniaczanych oraz rozpływającego się w ustach gulaszu wieprzowego. 

Placek po zbójnicku - jak podawać? 

Zasadniczo są dwie metody podawania zbójnickich placków - możesz usmażyć kilka mniejszych placków i polać je gotowym gulaszem lub podać go obok. Drugą jest usmażenie jednego, bardzo dużego placka ziemniaczanego na całą patelnię i włożenie mięsa do środka. Pierwszy sposób jest nieco prostszy, szczególnie dla osób niewprawionych w przewracaniu smażących się naleśników czy placków. Opcjonalnie możliwe jest też upieczenie ich w piekarniku, co także sprawia, że danie jest lżejsze i zawiera znacznie mniej tłuszczu. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Chrupiące placki ziemniaczane - jak uzyskać? 

Podstawą tego dania są chrupiące, lekkie i mało tłuste placki ziemniaczane. Przede wszystkim ważny jest gatunek ziemniaków - powinny być rodzaju C lub ewentualnie B, które zawierają mniej wody, ale więcej skrobi, co wpływa pozytywnie na chrupkość. Po starciu ziemniaków na drobnych lub średnich oczkach kluczowe jest bardzo dokładne odciśnięcie nadmiaru płynu. Możesz do tego użyć gazy, czystej ściereczki kuchennej lub po prostu mocno odcisnąć masę dłońmi. Wodę odlej, ale na dnie miski zbierze się skrobia ziemniaczana, którą dodaj z powrotem do ciasta - zadziała on jak naturalny zagęstnik i spoiwo. Wystarczą też 2-3 łyżki mąki pszennej. Jej zbyt duża ilość sprawi, że placek ziemniaczany będzie gumowy i twardy.  

Jak smażyć placki? 

Najważniejsze jest dobre podgrzanie tłuszczu. Po nałożeniu masy powinna ona zacząć od razu bardzo mocno skwierczeć. Nie dotykaj placka przez ok. 2-3 minuty, przez które musi się zamknąć i przyrumienić. Smaż placki partiami, nie kładąc zbyt wielu na raz. Obniży to temperaturę tłuszczu i sprawi, że to tradycyjne danie kuchni polskiej będzie się dusić, a nie smażyć. Po usmażeniu odsącz placki na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

Dlaczego placki rozpadają się podczas smażenia? 

Rozpadające się placki ziemniaczane mogą sugerować jeden z poniższych problemów. W większości przypadków jest to zbyt mała ilość mąki lub skrobi ziemniaczanej w stosunku do wody. Jeśli po pierwszym smażeniu placek rozpada się, spróbuj dodać łyżkę mąki pszennej i dobrze ją wmieszać do masy. Osoby niewprawione w przewracaniu, powinny ścierać warzywa na tarce o małych oczkach. Duże wiórki mogą sprawić, że placki po węgiersku będą się rozpadać. 

Jak zrobić idealny gulasz wieprzowy? 

Najczęściej używanym mięsem jest łopatka lub karkówka, które nadają się do długiego duszenia. Mięso pokrojone w kostkę należy dobrze obsmażyć na patelni, aż się zarumieni ze wszystkich stron. To zamknie soki w środku i nada smak całemu daniu głównemu. Gulasz węgierski musi też zawierać warzywa, takie jak: cebula, marchewka, papryka. Czasem dodaje się także przesmażone pieczarki lub suszone grzyby leśne. Koncentrat pomidorowy nada lekko pomidorowej nuty i podkreśli smak tradycyjnych placków. Sos wymaga długiego duszenia, by wieprzowina była niezwykle miękka i rozpływająca się w ustach, a także przesiąknięta pozostałymi smakami zamkniętymi w garnku. 

Dodatki do placka po zbójnicku 

Klasyczne placki ziemniaczane możesz podawać zwyczajnie polane przygotowanym sosem i gulaszem wieprzowym. Jeśli jednak chcesz dodatkowo urozmaicić to danie główne, na wierzchu nanieś kleks kwaśnej śmietany, która ciekawie podkręci smak i wzbogaci go dodatkową nutą. Świetnie sprawdzi się też ogórek kiszony czy świeże zioła, takie jak natka pietruszki, koperek czy majeranek. Miłośnicy kuchni podhalańskiej mogą dołożyć kilka plasterków oscypka. Placki po zbójnicku to dość ciężka potrawa, dlatego niezbędne jest jej orzeźwienie za pomocą lekkiej surówki z kapusty czy surówki z marchewki i pomarańczy. 

Takie potrawy tradycyjne jak właśnie placki po zbójnicku to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby chrupiących placuszków i miękkiej łopatki wieprzowej w aromatycznym sosie, a z tymi wskazówkami przygotujesz je idealnie.

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

DomowaPiwniczka
DomowaPiwniczka
Dania główne

zielone spaghetti z sosem bolońskim (wstążki z tapioki bez glutenu)

Dania główne zielone spaghetti z sosem bolońskim (wstążki z tapioki bez glutenu)

szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Ryż
  • Makaron
  • Spaghetti
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Makarony

Odsłon: 965

do 30 min 30 min
5
Docherro
Docherro
Ciasta

Ciasto bajaderka.

Ciasta Ciasto bajaderka.

Przepis ze starego zeszytu,w czasach PRL-u to ciasto miało branie,polecam pow...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 9955

> 60 min >60 min
18
fafiatko
fafiatko
Dania główne

Winny królik

Dania główne Winny królik

Jedna z najsmaczniejszych metod na królika!

  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Rozmaryn

Odsłon: 3467

do 30 min 30 min
19
bozena1960
bozena1960
Dania główne

Królik w sosie śmietankowo - pieczarkowym

Dania główne Królik w sosie śmietankowo - pieczarkowym

Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mięso
  • Grzyby
  • Przyprawy

Odsłon: 1114

> 60 min >60 min
22
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Ciasto Izaura

Desery Ciasto Izaura

Bardzo stary przepis, ale ciasto wciąż na czasie :) Można je znaleźć pod kilk...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 40635

do 60 min 60 min
48
PaniMkuchniasmakowita
PaniMkuchniasmakowita
Dania główne

Karkówka w czerwonej kapuście

Dania główne Karkówka w czerwonej kapuście

Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Owoce
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 10228

do 30 min 30 min
14
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

DomowaPiwniczka
DomowaPiwniczka
Dania główne

zielone spaghetti z sosem bolońskim (wstążki z tapioki bez glutenu)

Dania główne zielone spaghetti z sosem bolońskim (wstążki z tapioki bez glutenu)

szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Ryż
  • Makaron
  • Spaghetti
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Makarony

Odsłon: 965

do 30 min 30 min
5
Docherro
Docherro
Ciasta

Ciasto bajaderka.

Ciasta Ciasto bajaderka.

Przepis ze starego zeszytu,w czasach PRL-u to ciasto miało branie,polecam pow...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 9955

> 60 min >60 min
18
fafiatko
fafiatko
Dania główne

Winny królik

Dania główne Winny królik

Jedna z najsmaczniejszych metod na królika!

  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Rozmaryn

Odsłon: 3467

do 30 min 30 min
19
bozena1960
bozena1960
Dania główne

Królik w sosie śmietankowo - pieczarkowym

Dania główne Królik w sosie śmietankowo - pieczarkowym

Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mięso
  • Grzyby
  • Przyprawy

Odsłon: 1114

> 60 min >60 min
22
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Ciasto Izaura

Desery Ciasto Izaura

Bardzo stary przepis, ale ciasto wciąż na czasie :) Można je znaleźć pod kilk...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 40635

do 60 min 60 min
48
PaniMkuchniasmakowita
PaniMkuchniasmakowita
Dania główne

Karkówka w czerwonej kapuście

Dania główne Karkówka w czerwonej kapuście

Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Owoce
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 10228

do 30 min 30 min
14
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Placek po zbójnicku
Autor:
smaker
do 60 min
1-2 osoby

Składniki

Placki ziemniaczane:
  • 3 duże ziemniaki,
  • jajko,
  • 1/3 szklanki mąki pszennej,
  • pół cebuli,
  • ząbek czosnku,
  • sól,
  • pieprz.
Gulasz:
  • 250 g łopatki wieprzowej,
  • 70 g boczku,
  • mała cebula,
  • marchewka,
  • pół papryki,
  • listek laurowy,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • 3 pieczarki,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • łyżka masła,
  • łyżka mąki,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.
Dodatkowo:
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
1

Przygotuj placki ziemniaczane. Ziemianki obierz i wraz z cebulą zetrzyj na tarce o małych oczkach. Wbij jajko, dodaj mąkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Placki smaż na patelni, na dobrze rozgrzanym oleju, na złoty kolor.

2

Przygotuj gulasz. Łopatkę wieprzową i boczek pokrój w kostkę. Cebulę poszatkuj na mniejsze części. Paprykę pokrój w paski, pieczarki podziel na ćwiartki. Marchewkę pokrój plastry.

3

W garnku o grubym dnie rozgrzej olej, dodaj cebulę i boczek. Przesmaż razem z marchewką i papryką.

4

Na patelni przesmaż mięso wraz z solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, następnie dorzuć je do garnka z boczkiem i warzywami.

5

Do garnka wlej odrobinę wody - tak, aby przykryła mięso. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy i wszystko duś na wolnym ogniu przez 40 minut. Pod sam koniec dodaj pieczarki i koncentrat pomidorowy.

6

Na patelni przygotuj zasmażkę. Rozgrzej masło i dodaj mąkę, podsmażaj przez chwilę energicznie mieszając. Gotową dodaj do gulaszu i zagotuj.

7

Gulasz wykładaj na placki, każdy z nich złóż na pół i posyp natką pietruszki.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki