Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek po zbójnicku to klasyczne danie obiadowe składające się z idealnie przysmażonych placków ziemniaczanych oraz rozpływającego się w ustach gulaszu wieprzowego.
Zasadniczo są dwie metody podawania zbójnickich placków - możesz usmażyć kilka mniejszych placków i polać je gotowym gulaszem lub podać go obok. Drugą jest usmażenie jednego, bardzo dużego placka ziemniaczanego na całą patelnię i włożenie mięsa do środka. Pierwszy sposób jest nieco prostszy, szczególnie dla osób niewprawionych w przewracaniu smażących się naleśników czy placków. Opcjonalnie możliwe jest też upieczenie ich w piekarniku, co także sprawia, że danie jest lżejsze i zawiera znacznie mniej tłuszczu.
Podstawą tego dania są chrupiące, lekkie i mało tłuste placki ziemniaczane. Przede wszystkim ważny jest gatunek ziemniaków - powinny być rodzaju C lub ewentualnie B, które zawierają mniej wody, ale więcej skrobi, co wpływa pozytywnie na chrupkość. Po starciu ziemniaków na drobnych lub średnich oczkach kluczowe jest bardzo dokładne odciśnięcie nadmiaru płynu. Możesz do tego użyć gazy, czystej ściereczki kuchennej lub po prostu mocno odcisnąć masę dłońmi. Wodę odlej, ale na dnie miski zbierze się skrobia ziemniaczana, którą dodaj z powrotem do ciasta - zadziała on jak naturalny zagęstnik i spoiwo. Wystarczą też 2-3 łyżki mąki pszennej. Jej zbyt duża ilość sprawi, że placek ziemniaczany będzie gumowy i twardy.
Najważniejsze jest dobre podgrzanie tłuszczu. Po nałożeniu masy powinna ona zacząć od razu bardzo mocno skwierczeć. Nie dotykaj placka przez ok. 2-3 minuty, przez które musi się zamknąć i przyrumienić. Smaż placki partiami, nie kładąc zbyt wielu na raz. Obniży to temperaturę tłuszczu i sprawi, że to tradycyjne danie kuchni polskiej będzie się dusić, a nie smażyć. Po usmażeniu odsącz placki na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Rozpadające się placki ziemniaczane mogą sugerować jeden z poniższych problemów. W większości przypadków jest to zbyt mała ilość mąki lub skrobi ziemniaczanej w stosunku do wody. Jeśli po pierwszym smażeniu placek rozpada się, spróbuj dodać łyżkę mąki pszennej i dobrze ją wmieszać do masy. Osoby niewprawione w przewracaniu, powinny ścierać warzywa na tarce o małych oczkach. Duże wiórki mogą sprawić, że placki po węgiersku będą się rozpadać.
Najczęściej używanym mięsem jest łopatka lub karkówka, które nadają się do długiego duszenia. Mięso pokrojone w kostkę należy dobrze obsmażyć na patelni, aż się zarumieni ze wszystkich stron. To zamknie soki w środku i nada smak całemu daniu głównemu. Gulasz węgierski musi też zawierać warzywa, takie jak: cebula, marchewka, papryka. Czasem dodaje się także przesmażone pieczarki lub suszone grzyby leśne. Koncentrat pomidorowy nada lekko pomidorowej nuty i podkreśli smak tradycyjnych placków. Sos wymaga długiego duszenia, by wieprzowina była niezwykle miękka i rozpływająca się w ustach, a także przesiąknięta pozostałymi smakami zamkniętymi w garnku.
Klasyczne placki ziemniaczane możesz podawać zwyczajnie polane przygotowanym sosem i gulaszem wieprzowym. Jeśli jednak chcesz dodatkowo urozmaicić to danie główne, na wierzchu nanieś kleks kwaśnej śmietany, która ciekawie podkręci smak i wzbogaci go dodatkową nutą. Świetnie sprawdzi się też ogórek kiszony czy świeże zioła, takie jak natka pietruszki, koperek czy majeranek. Miłośnicy kuchni podhalańskiej mogą dołożyć kilka plasterków oscypka. Placki po zbójnicku to dość ciężka potrawa, dlatego niezbędne jest jej orzeźwienie za pomocą lekkiej surówki z kapusty czy surówki z marchewki i pomarańczy.
Takie potrawy tradycyjne jak właśnie placki po zbójnicku to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby chrupiących placuszków i miękkiej łopatki wieprzowej w aromatycznym sosie, a z tymi wskazówkami przygotujesz je idealnie.
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 2933
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 882
Pyszny, delikatny deser. Pianka rozpływa się w ustach. Mus dyniowy dodaje wyr...
Odsłon: 2425
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 6746
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 2933
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 882
Pyszny, delikatny deser. Pianka rozpływa się w ustach. Mus dyniowy dodaje wyr...
Odsłon: 2425
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 6746
Składniki
Przygotuj placki ziemniaczane. Ziemianki obierz i wraz z cebulą zetrzyj na tarce o małych oczkach. Wbij jajko, dodaj mąkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Placki smaż na patelni, na dobrze rozgrzanym oleju, na złoty kolor.
Przygotuj gulasz. Łopatkę wieprzową i boczek pokrój w kostkę. Cebulę poszatkuj na mniejsze części. Paprykę pokrój w paski, pieczarki podziel na ćwiartki. Marchewkę pokrój plastry.
W garnku o grubym dnie rozgrzej olej, dodaj cebulę i boczek. Przesmaż razem z marchewką i papryką.
Na patelni przesmaż mięso wraz z solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, następnie dorzuć je do garnka z boczkiem i warzywami.
Do garnka wlej odrobinę wody - tak, aby przykryła mięso. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy i wszystko duś na wolnym ogniu przez 40 minut. Pod sam koniec dodaj pieczarki i koncentrat pomidorowy.
Na patelni przygotuj zasmażkę. Rozgrzej masło i dodaj mąkę, podsmażaj przez chwilę energicznie mieszając. Gotową dodaj do gulaszu i zagotuj.
Gulasz wykładaj na placki, każdy z nich złóż na pół i posyp natką pietruszki.