Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placuszki z cukinii"
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 176
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 176
Składniki
Cukinie umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Zetrzyj wraz ze skórką na tarce na dużych oczkach Posyp solą i odstaw na 10-20 min, by puściły sok. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Cukinie odciśnij z nadmiaru soku i połącz z marchewką. Dodaj rozmącone jajko, gałkę muszkatołową oraz mąkę. Dokładnie wymieszaj łyżką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Gdyby było zbyt rzadkie, możesz dodać do niego nieco więcej mąki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta, formując niewielkie placuszki. Smaż na niezbyt dużym ogniu, z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu placuszki ułóż na papierowym ręczniku, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj na ciepło lub zimno z kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem (np. typu greckiego).
Placuszki możesz podać z salsą pomidorową. 2 średnie pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w niezbyt dużą kostkę. Dodaj 1 cebulę posiekaną w drobną kostkę, 2 łyżki posiekanego szczypiorku oraz 1 łyżkę posiekanej świeżej bazylii, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
40 minut Porcja: 140 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie