Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pomidorowe wieżyczki"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13192
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1501
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14507
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5988
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13192
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1501
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14507
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5988
Składniki
Pomidory umyj, wytrzyj do sucha. Mozzarellę osącz z zalewy. Kulki sera oraz pomidory potnij w plasterki mniej więcej takiej samej grubości.
Pokrojone pomidory przełóż plastrami sera mozzarella i ustaw na 4 talerzykach. Jeśli lubisz, możesz dodatkowo posypać każdą warstwę drobniutko startym serem typu parmezan albo do wieżyczek dodać kawałeczki surowej szynki dojrzewającej, np. parmeńskiej albo westfalskiej.
Ocet winny wymieszaj z octem balsamicznym. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj 2–3 spore szczypty ziół prowansalskich. Cienkim strumieniem dolej oliwę. Ubij całość trzepaczką na jednolity sos. Polej nim pomidorowe wieżyczki.
Przed podaniem udekoruj danie listkami świeżej bazylii. Wieżyczki serwuj jako dodatek do dania głównego albo na kolację, z kawałkiem chrupiącej bagietki.Źródło: Naj