Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pomidory w kwaśnej zalewie"
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 63
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 118
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10349
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 116
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1016
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 63
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 118
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10349
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 116
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1016
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 90 minut plus czas pasteryzacji.
Słoiki staranie umyć, wyparzyć. Pomidory umyć, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Szalotki obrać, pokroić na połówki. Korzeń imbiru obrać, pociąć w cienkie plasterki.
W garnku zagotować ocet winny z cukrem i 900 ml wody. W słoikach ułożyć listki laurowe, szalotki oraz plasterki imbiru. Dosypać ziarenka ziela angielskiego i ziarna pieprzu. Włożyć pomidory. Zalać gorącą zalewą. Szczelnie zakręcić.
Słoiki ustawić w brytfance. Zalać wodą tak, aby prawie cała brytfanka była wypełniona. Brytfankę ze słoikami wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Pasteryzować 45 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 150°C i pasteryzować pomidory jeszcze 15 minut.
Po wyjęciu słoiki odwrócić do góry dnem. Trzymać tak, aż wystygną. Potem przenieść w chłodne, ciemne miejsce.Źródło: Życie na gorąco