Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pomidory w kwaśnej zalewie"
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 360
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2244
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 994
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 360
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2244
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 994
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 90 minut plus czas pasteryzacji.
Słoiki staranie umyć, wyparzyć. Pomidory umyć, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Szalotki obrać, pokroić na połówki. Korzeń imbiru obrać, pociąć w cienkie plasterki.
W garnku zagotować ocet winny z cukrem i 900 ml wody. W słoikach ułożyć listki laurowe, szalotki oraz plasterki imbiru. Dosypać ziarenka ziela angielskiego i ziarna pieprzu. Włożyć pomidory. Zalać gorącą zalewą. Szczelnie zakręcić.
Słoiki ustawić w brytfance. Zalać wodą tak, aby prawie cała brytfanka była wypełniona. Brytfankę ze słoikami wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Pasteryzować 45 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 150°C i pasteryzować pomidory jeszcze 15 minut.
Po wyjęciu słoiki odwrócić do góry dnem. Trzymać tak, aż wystygną. Potem przenieść w chłodne, ciemne miejsce.Źródło: Życie na gorąco