Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pomysł na parówki. Spiralki w drożdżowym cieście"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 98
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 19
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 98
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 19
Składniki
Ciasto chlebowe przygotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia.
Pomidory umyj, pokrój na cząstki, usuń pestki, miąższ potnij w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Limonkę polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha, otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Pomidory wymieszaj z sokiem i skórką z limonki. Domieszaj posiekaną cebulę, 3 łyżki oliwy oraz sól i pieprz do smaku. Salsę obłóż listkami rukoli. Zioła opłucz, posiekaj.
Ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj na prostokąt. Posyp ziołami, potnij w paseczki. Owiń nimi kiełbaski. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj resztą oliwy. Posyp grubą morską solą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz ok. 20 minut. Podawaj z pomidorową salsą.
Posypkę możesz zrobić też z czarnuszki albo kminku. ok. 95 minut. 1 porcja zawiera ok. 520 kcal. Ok. 3,50 zł za porcję.Źródło: Tina