Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie kuchni węgierskiej.
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 3825
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 550
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 123
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 3825
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 550
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 123
Składniki
Porkolt : cebule posiekałem , zrumieniłem na tłuszczu , zdjąłem z ognia i dopiero wtedy wsypałem paprykę . Wrzuciłem pieczarki pokrojone na plasterki , wymieszałem i ustawiłem ponownie na ogniu. Dusiłem , dodając niewielką ilość wody około 20 minut. . Pod sam koniec posoliłem i dodałem krążki papryki pokrojone na mniejsze kawałki. Galuszki : makę wsypałem do miski , dodałem łyżeczkę soli , wbiłem jajko i powoli mieszałem , dolewając stopniowo zimną wodę. Ciasto powinno przybrać lekko kleistą konsystencję . Odstawiłem na pół godziny pod przykryciem. W dużym garnku zagotowałem lekko posolona wodę . Wziąłem 1/3 ciasta , położyłem na desce , oderwałem nożem pasemko grubości palca , pokroiłem na centymetrowe kawałeczki i od razu zsuwałem z deski do wrzątku. Jak galuszki wypłynęły na wierzch , wyjąłem je cedzakiem i zahartowałem pod bieżącą ciepłą wodą , przełożyłem do miski dodając nieco tłuszczu z porkoltu , aby galuszki się nie skleiły. Całą operację powtórzyłem jeszcze dwa razy. PS: zrobienie galuszek wymaga wprawy . Ciekawą metodą jest wykorzystanie lejka o średnicy palca , i odcinanie ok. cm pasków. Są też specjalne formy do galuszek .