Do góry

Dania główne Przepis na:

Pörkölt z pieczarek z galuszkami

Pörkölt z pieczarek z galuszkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 865 Ocena: 16593

Dodano:

Odsłon: 1258

Danie kuchni węgierskiej.

Składniki

  • 8 dużych pieczarek
  • duża cebula
  • 100 g smalcu
  • łyżka słodkiej papryki w proszku
  • żółta papryka
  • Galuszki:
  • 1/2 kg mąki
  • jajko
  • łyżeczka soli
  • woda
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Porkolt : cebule posiekałem , zrumieniłem na tłuszczu , zdjąłem z ognia i dopiero wtedy wsypałem paprykę . Wrzuciłem pieczarki pokrojone na plasterki , wymieszałem i ustawiłem ponownie na ogniu. Dusiłem , dodając niewielką ilość wody około 20 minut. . Pod sam koniec posoliłem i dodałem krążki papryki pokrojone na mniejsze kawałki.

    Galuszki : makę wsypałem do miski , dodałem łyżeczkę soli , wbiłem jajko i powoli mieszałem , dolewając stopniowo zimną wodę. Ciasto powinno przybrać lekko kleistą konsystencję . Odstawiłem na pół godziny pod przykryciem. W dużym garnku zagotowałem lekko posolona wodę . Wziąłem 1/3 ciasta , położyłem na desce , oderwałem nożem pasemko grubości palca , pokroiłem na centymetrowe kawałeczki i od razu zsuwałem z deski do wrzątku. Jak galuszki wypłynęły na wierzch , wyjąłem je cedzakiem i zahartowałem pod bieżącą ciepłą wodą , przełożyłem do miski dodając nieco tłuszczu z porkoltu , aby galuszki się nie skleiły. Całą operację powtórzyłem jeszcze dwa razy.
    PS: zrobienie galuszek wymaga wprawy . Ciekawą metodą jest wykorzystanie lejka o średnicy palca , i odcinanie ok. cm pasków. Są też specjalne formy do galuszek .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sereberko80 20 sierpnia 2014 jak zwykle pyszności :-) wygląda bardzo apetycznie :-)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 20 sierpnia 2014 Prezentuje się obłędnie - pyszności :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń