Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie kuchni węgierskiej.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3921
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415189
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2491
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3921
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415189
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2491
Składniki
Porkolt : cebule posiekałem , zrumieniłem na tłuszczu , zdjąłem z ognia i dopiero wtedy wsypałem paprykę . Wrzuciłem pieczarki pokrojone na plasterki , wymieszałem i ustawiłem ponownie na ogniu. Dusiłem , dodając niewielką ilość wody około 20 minut. . Pod sam koniec posoliłem i dodałem krążki papryki pokrojone na mniejsze kawałki. Galuszki : makę wsypałem do miski , dodałem łyżeczkę soli , wbiłem jajko i powoli mieszałem , dolewając stopniowo zimną wodę. Ciasto powinno przybrać lekko kleistą konsystencję . Odstawiłem na pół godziny pod przykryciem. W dużym garnku zagotowałem lekko posolona wodę . Wziąłem 1/3 ciasta , położyłem na desce , oderwałem nożem pasemko grubości palca , pokroiłem na centymetrowe kawałeczki i od razu zsuwałem z deski do wrzątku. Jak galuszki wypłynęły na wierzch , wyjąłem je cedzakiem i zahartowałem pod bieżącą ciepłą wodą , przełożyłem do miski dodając nieco tłuszczu z porkoltu , aby galuszki się nie skleiły. Całą operację powtórzyłem jeszcze dwa razy. PS: zrobienie galuszek wymaga wprawy . Ciekawą metodą jest wykorzystanie lejka o średnicy palca , i odcinanie ok. cm pasków. Są też specjalne formy do galuszek .