Dania główne Przepis na:
Pörkölt z pieczarek z galuszkami

Składniki
- 8 dużych pieczarek
- duża cebula
- 100 g smalcu
- łyżka słodkiej papryki w proszku
- żółta papryka
- Galuszki:
- 1/2 kg mąki
- jajko
- łyżeczka soli
- woda
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Porkolt : cebule posiekałem , zrumieniłem na tłuszczu , zdjąłem z ognia i dopiero wtedy wsypałem paprykę . Wrzuciłem pieczarki pokrojone na plasterki , wymieszałem i ustawiłem ponownie na ogniu. Dusiłem , dodając niewielką ilość wody około 20 minut. . Pod sam koniec posoliłem i dodałem krążki papryki pokrojone na mniejsze kawałki.
Galuszki : makę wsypałem do miski , dodałem łyżeczkę soli , wbiłem jajko i powoli mieszałem , dolewając stopniowo zimną wodę. Ciasto powinno przybrać lekko kleistą konsystencję . Odstawiłem na pół godziny pod przykryciem. W dużym garnku zagotowałem lekko posolona wodę . Wziąłem 1/3 ciasta , położyłem na desce , oderwałem nożem pasemko grubości palca , pokroiłem na centymetrowe kawałeczki i od razu zsuwałem z deski do wrzątku. Jak galuszki wypłynęły na wierzch , wyjąłem je cedzakiem i zahartowałem pod bieżącą ciepłą wodą , przełożyłem do miski dodając nieco tłuszczu z porkoltu , aby galuszki się nie skleiły. Całą operację powtórzyłem jeszcze dwa razy.
PS: zrobienie galuszek wymaga wprawy . Ciekawą metodą jest wykorzystanie lejka o średnicy palca , i odcinanie ok. cm pasków. Są też specjalne formy do galuszek .
Komentarze do przepisu (2)

sereberko80 20 sierpnia 2014Zgłoś do usunięcia
jak zwykle pyszności :-) wygląda bardzo apetycznie :-)2 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 20 sierpnia 2014Zgłoś do usunięcia
Prezentuje się obłędnie - pyszności :)1 Kto głosował? | Odpowiedz