Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pory zapiekane pod ciastem z wieprzowiną"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 240
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 80
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 117
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 240
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 80
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 117
Składniki
Pory umyj, posiekaj. Obierz marchewkę, pokrój w kostkę. Tak samo pokrój boczek i usmaż na łyżeczce oleju. Dodaj warzywa. Podsmaż. Dodaj mięso. Smaż 6 min.
Dopraw. Dodaj białe wino i duś chwilę na małym ogniu, wlej bulion. Zwiększ ogień i zredukuj płyn. Dodaj masło i śmietanę. Masę nałóż do żaroodpornych kokilek. Rozwałkuj ciasto i wykrój kwadraty trochę większe niż otwory kokilek.
Krawędzie naczyń posmaruj rozkłóconym jajkiem i przyklej kwadraty z ciasta. Od góry nakłuj widelcem i posmaruj resztą jajka.
Piecz w 220°C 5 min. Zmniejsz do 180°C, piecz jeszcze 15 min. Podaj np. z fasolką.Źródło: Świat kobiety