Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pory zapiekane w szynce"
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 78
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9000
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 109
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 78
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9000
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 109
Składniki
ok. 45 minut
Pory oczyścić, odciąć ciemne części. Najlepiej pokroić je i zamrozić, będą idealne do przygotowania rosołu lub innej zupy. Pozostałe części pokroić – każdego pora na trzy równe kawałki. Bardzo starannie umyć, nie rozkrawając.
W dużym rondlu zagotować wodę, lekko osolić, wrzucić pory i gotować 1-2 minuty. Odcedzić, bardzo starannie odsączyć, ostudzić. Jeśli mamy duże plastry szynki, przekroić na połówki. Naczynie żaroodporne starannie natłuścić.
Ser żółty zetrzeć na tarce. Każdy kawałek pora owijać plastrem szynki, układać w naczyniu. Całość posypać tartym żółtym serem. Zapiekać w temperaturze 180°C około 15-20 minut.
Podawać od razu ze świeżym pieczywem.Źródło: Twoje Imperium