Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Południowoafrykański tradycyjny przysmak. Twierdzi się, że danie pochodzi od holenderskich kolonizatorów, którzy przywieźli ze sobą ciężkie, żeliwne garnki. "Potjie" oznacza mały garnek, rondelek natomiast "kos" to jedzenie, co w wolnym tłumaczeniu można rozumieć jako danie jednogarnkowe. Tradycyjnie potjiekos przyrządzone były na powietrzu, na ognisku. Obecnie konserwatywną tradycję coraz częściej zastępuje praktyczny modernizm, choć w RPA narodowe święta obchodzi się urządzając pikniki z potjiekos pod gołym niebem.
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 432
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 31
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5678
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 960
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 249
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 37291
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 432
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 31
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5678
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 960
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 249
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 37291
Składniki
Do dużego, głębokiego garnka dodajemy oleju i czekamy aż zrobi się bardzo gorący. Wrzucamy pokrojone cebule oraz mięso. Dodajemy pieprz, mieszamy i czekamy aż się zarumieni. Następnie dodajemy pokrojone warzywa, dodajemy liście laurowe, nieco soli i u góry posypujemy ryżem/pieczywem/mąką. Celem tego jest "zamknięcie" temperatury i pary wewnątrz kociołka. Dzięki temu para wewnątrz posłuży nam do duszenia warzyw. Pamiętajmy, że nie używa się pokrywki. Tradycyjnie potjiekos się nie miesza! To odróżnia to danie od innych dań jednogarnkowych. Czekamy ok. 40-60 min. Danie gotowe, podawać na gorąco z pieczywem lub ryżem. Smacznego!