Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Potrawka curry z kurczaka"
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 229
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1145
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 229
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1145
Składniki
Warzywa w zależności od rodzaju oczyść, opłucz, osusz. Jedną dymkę pokrój wzdłuż na cienkie paseczki, odłóż do dekoracji. Resztę jarzyn pokrój na kawałki, papryczkę chili posiekaj. Mięso umyj, osusz, potnij w paseczki.
Mięso zrumień na oleju. Dołóż warzywa (oprócz chili). Podlej odrobiną wody. Duś do miękkości. Pod koniec dodaj curry i chili. Wlej śmietanę. Zagotuj. Przypraw solą oraz pieprzem. Udekoruj świeżą kolendrą i odłożoną dymką.
Wzbogacamy potrawę słodką nutą
?Ananasa obierz, 1/2 po krój. Z reszty wyciśnij sok i zastąp nim 1/2 śmietany. Kawałki ananasa dodaj do potrawy pod koniec duszenia.
?Zetrzyj świeżego kokosa (ew. użyj 3/4 szkl. wiórków). Zalej 2 szkl. śmietany kremówki. Zagotuj, prze- cedź i wlej do potrawki.
Superrady:
?Filet zalej jogurtem i odstaw na kilka godzin. Osącz. Dzięki temu po usmażeniu mięso będzie niezwykle delikatne w smaku.
?Świeżą papryczkę chili możesz zastąpić pieprzem kajeńskim. Jeśli lubisz wyrazistsze smaki, do potrawki dodaj także mielony imbir, kurkumę i kumin.
?Śmietana się nie zwarzy, jeśli wymieszasz ją z odrobiną mąki.Źródło: Naj