Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Potrawka drobiowa z młodymi warzywami"
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 509
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1367
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 93
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 378
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 509
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1367
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 93
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 378
Składniki
Czas ok. 30 min; porcja – 270 kcal, cena 4,20 zł
Młode zielone szparagi oczyść, opłucz i pokrój na kawałki. Zblanszuj je krótko w osolonym wrzątku, osącz. Marchewki oczyść, pokrój w plasterki. Umyte dymki poszatkuj. Opłucz, oczyść z nasion i posiekaj chili.
Piersi kurczaka opłucz i osusz, pokrój w paseczki. Wrzuć je do miski, wymieszaj z mąką ziemniaczaną oraz curry w proszku. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju, włóż mięso, przesmaż z każdej strony na złoty kolor. Zdejmij z patelni, powstały podczas smażenia sos pozostaw.
Na tę samą patelnię włóż plasterki marchwi, dymkę i chili. Przesmaż razem. Z powrotem wrzuć mięso. Dodaj sos chili oraz sos sojowy. Podlej całość bulionem, doprowadź do wrzenia.
Na koniec na patelnię wrzuć szparagi. Całość jeszcze chwilę ogrzewaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj na świąteczny obiad.
Ponieważ główki szparagów są delikatniejsze od łodyg, warzywa gotuje się tak, by główki wystawały ponad wodę (ustaw je pionowo). Szparagi białe są dobre po 20 minutach, a zielone po 10-15 minutach. Młodziutkie wiosenne warzywa (zielone) wystarczy tylko zblanszować.Źródło: Świat kobiety