Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prażucha to pyszne, tradycyjne danie kuchni polskiej, sprawdzi się jako dodatek do mięs, zupy, lub jako samodzielne danie z dodatkiem zsiadłego mleka lub kefiru, najlepiej smakuje posypana skwarkami z boczku i cebuli. https://smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-prazucha,1982390,smaker.html
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 222
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 520
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 222
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 520
Składniki
Ziemniaki obierz i ugotuj, odcedź, pozostawiając w garnku około 1 szklanki wody z gotowania. Ziemniaki posyp mąką.
Garnek przykryj pokrywką i pozostaw go na wolnym ogniu około 3-4 minuty. Zdejmij ziemniaki z ognia i rozgnieść je dokładnie tłuczkiem.
Cebule obierz i drobno posiekaj, boczek pokrój w drobną kostkę. Na patelni podsmaż boczek, dodaj cebule i smaż do jej zezłocenia.
Masę ziemniaczaną nabieraj łyżką formując kluski i układaj na talerz.
Prażuchy podawaj na ciepło posypane skwarkami z boczku i cebuli.