Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój dzisiejszy obiad to prażuchy. Prażuchy to gotowane ziemniaki do których podczas gotowania dodaje się mąkę pszenną która podczas gotowania zaparza się . Można je podać jako główne danie albo jako dodatek do obiadu. Okraszone ze skwarkami z wytopionego boczkiem oraz z podsmażoną cebulą, ja lubię dużą ilość boczku i tłuszczyku ,ale nie wszyscy tak lubią. Drugie zdjęcie będzie z dużą ilością . Polecam
garnek, tłuczek , patelnia, łyżki, nóż, deska,
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 60
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2427
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 521
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 864
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 60
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2427
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 521
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 864
Składniki
Obrane ziemniaki gotować w osolonej wodzie, pod koniec gotowania część wody z ziemniaków odlać do osobnego naczynia i odłożyć na boku, zostawiając w garnku około 1 szklankę. Do gotujących ziemniaków dodać mąkę pszenną i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 3 - 5 minut. aby mąka się zaparzyła. Gdy mąka jest zaparzona ugnieść całość tak jak na piure za pomocą tłuczka. Masa ma być jednolita. W razie gdyby masa była za mocno zwarta dolać odłożonej wody z gotowania ziemniaków. Na talerze nakładać prażuchy za pomocą dwóch łyżek zamoczonych w tłuszczu formując kształt jaki chcemy osiągnąć. Prażuchy okrasić skwarkami z wytopionego boczku i podsmażonej cebuli. Ja lubię dużo skwarków i wytopionego tłuszczu ale moja rodzinka nie , dlatego jedno zdjęcie jest z dużą ilością tłuszczu a drugie z małą ilością tłuszczu w zależności od upodobania. Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu. Smacznego
Zaparzone z mąką ziemniaki ugnieść tłuczkiem.
Wytopione skwarki.
Prażuchy gotowe do podania.