Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój dzisiejszy obiad to prażuchy. Prażuchy to gotowane ziemniaki do których podczas gotowania dodaje się mąkę pszenną która podczas gotowania zaparza się . Można je podać jako główne danie albo jako dodatek do obiadu. Okraszone ze skwarkami z wytopionego boczkiem oraz z podsmażoną cebulą, ja lubię dużą ilość boczku i tłuszczyku ,ale nie wszyscy tak lubią. Drugie zdjęcie będzie z dużą ilością . Polecam
garnek, tłuczek , patelnia, łyżki, nóż, deska,
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1597
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 704
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 691
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 287
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1597
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 704
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 691
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 287
Składniki
Obrane ziemniaki gotować w osolonej wodzie, pod koniec gotowania część wody z ziemniaków odlać do osobnego naczynia i odłożyć na boku, zostawiając w garnku około 1 szklankę. Do gotujących ziemniaków dodać mąkę pszenną i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 3 - 5 minut. aby mąka się zaparzyła. Gdy mąka jest zaparzona ugnieść całość tak jak na piure za pomocą tłuczka. Masa ma być jednolita. W razie gdyby masa była za mocno zwarta dolać odłożonej wody z gotowania ziemniaków. Na talerze nakładać prażuchy za pomocą dwóch łyżek zamoczonych w tłuszczu formując kształt jaki chcemy osiągnąć. Prażuchy okrasić skwarkami z wytopionego boczku i podsmażonej cebuli. Ja lubię dużo skwarków i wytopionego tłuszczu ale moja rodzinka nie , dlatego jedno zdjęcie jest z dużą ilością tłuszczu a drugie z małą ilością tłuszczu w zależności od upodobania. Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu. Smacznego
Zaparzone z mąką ziemniaki ugnieść tłuczkiem.
Wytopione skwarki.
Prażuchy gotowe do podania.