Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Przepisy idealne dla mężczyzn"
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 227
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1137
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 227
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1137
Składniki
Glazurowane golonki
Golonki umyj, opal. Przełóż mięso do garnka, zalej wodą ze składnikami zalewy i gotuj 2 godziny.
Miękkie wyjmij na talerz i ostudź (nie wylewaj wody).
Cebulę pokrój w piórka i rozłóż na dnie brytfanny. Skrop ją olejem i natrzyj solą.
Skórę golonek natnij w kratkę, nasmaruj bejcą i umieść na cebuli. Całość podlej resztą wody z gotowania oraz pozostałą bejcą. Wstaw potrawę do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz około godziny.
Gotowe danie podawaj z ostrym chrzanem i piwem.
<strong>Katarzyna Janeczko z Zamościa</strong>
Kurczę pieczone w piwie
<strong> na 5 porcji: ¦ średniej wielkości kurczak ¦ małe piwo (butelka 0,3 l) ¦ łyżeczka soli ¦ po szczypcie pieprzu i papryki ¦ pół łyżeczki rozmarynu ¦ łyżeczka sosu sojowego ¦ 3 ząbki czosnku ¦ olej rzepakowy.</strong>
Kurczaka umyj, oczyść środek, po czym dokładnie natrzyj całość solą, pieprzem, papryką i polej sosem sojowym. We wnętrzu rozsmaruj rozgnieciony czosnek.
Tak zamarynowanego kurczaka włóż do lodówki na noc.
Z butelki z piwem usuń etykiety, dokładnie ją wyszoruj, a na koniec wyparz i opłucz.
Włóż otwartą butelkę do wnętrza kurczaka tak, by wystawała szyjka. Nasuń na nią skórę, żeby piwo oblewało mięso.
Piecz potrawę przez ok. godzinę w 190°C.
<strong>Sylwia Ładyga z Węgrzyc Wielkich</strong>
Klasyczny tatar
<strong> na 2 porcje: ¦ 25 dag polędwicy wołowej ¦ mała cebula ¦ 2 twarde ogórki kiszone ¦ 2 żółtka ¦ łyżeczka oleju ¦ sól ¦ pieprz czarny grubo mielony ¦ łyżeczka sosu worcestershire.</strong>
Wołowinę dobrze oczyść, po czym posiekaj bardzo drobno przy pomocy ostrego noża lub zmiel w maszynce.
Mięso dokładnie wymieszaj z olejem i sosem worcestershire. Dopraw dużą szczyptą soli i pieprzem.
Ogórki i obraną cebulę drobno posiekaj.
Ułóż na talerzach porcje mięsa. Zrób na górze wgłębienie i wbij w nie żółtka (wcześniej sparz skorupkę jajka). Ponownie posyp pieprzem.
Obok ułóż ogórki i cebulkę. Serwuj z kieliszkiem wódki.
<strong>Karolina Kornacka z Opola</strong>
Żeberka na kapuście
<strong> na 4 porcje: ¦ kilogram żeberek ¦ kilogram kapusty kiszonej ¦ garść suszonych jabłek ¦ pół słoiczka suszonych pomidorów ¦ cebula ¦ kminek ¦ sól ¦ pieprz; MARYNATA: ¦ rozmaryn ¦ kolendra ¦ papryka ¦ 2 łyżki octu balsamicznego ¦ 3 łyżki oliwy ¦ 2 łyżeczki cukru.</strong>
Przyprawy na marynatę utłucz w moździerzu, wymieszaj z octem, oliwą oraz cukrem. ? Żeberka włóż do zalewy i wstaw na noc do lodówki. ? Kapustę odciśnij. Dodaj pokrojoną cebulę, pomidory, jabłka, kminek i pieprz. Wrzuć całość na patelnię, dolej 4 łyżki oleju i podsmaż. Dolej wodę i duś pół godziny. ? Przełóż kapustę do brytfanki. Na niej ułóż żeberka i zalej pozostałą marynatą. Piecz około godziny w 200°C.
<strong>Renata Pyzik z Tarnogóry</strong>Źródło: Super TV