Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejna wariacja - mielone mięso i ... nowe smaki. Al Italia!
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 339
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 339
Składniki
Mięso mielone wrzucić do miski. Dodać namoczoną bułkę, jajko, musztardę, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Doprawić solą i pieprzem oraz majerankiem, dodać posiekany pęczek koperku. Konsystencję ciasta mięsnego regulujemy lodowatą wodą lub bułką tartą - w zależności od potrzeb - musi być wyraźnie "plastelinowe". Odstawiamy, żeby wypoczęło.
Na zimną patelnię wlać oliwę z oliwek(2 łyżki). Dodać pokrojoną w piórka cebulę - podsmażyć, aż się zeszkli. Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, bazylię i zioła prowansalskie - chwilę zasmażać, do momentu, kiedy poczujemy aromat przypraw. Zalać puszką pomodorów pellati. Zagotować i skręcić ogień do minimum. Przykryć.
Masę mięsną formować w dłoniach w kulki wielkości małych mandarynek (trzeba pomóc sobie zimną wodą, w której maczamy dlonie). Panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej oliwie na rumiano - zloto.
W przysłowiowym międzyczasie - podkręcić ogień pod sosem i dorzucić osączoną puszkę fasoli. Zagotować. W tym czasie pulpeciki powinny się wysmażyć - dodać do gorącego sosu pomidorowo - fasolowego. Delikatnie przemieszać, by sos okleił klopsiki.
Podawać z makaronem lub pieczywem.