Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nieco uproszczony przepis na pulpety sycylijskie w sosie pomidorowym.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4173
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 214
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 738
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3582
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 738
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4173
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 214
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 738
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3582
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 738
Składniki
Mięso mielone wyrobić razem z przyprawami (sól, pieprz, papryka wędzona, curry itp.) oraz z posiekanym koperkiem. Do pulpetów można dodać łyżeczkę lub dwie mąki ziemniaczanej co sprawi, że będą bardziej miękkie i soczyste. Uformować niewielkie kulki i podsmażyć w głębokim naczyniu (wysoka patelnia lub rądel).
Po podsmażeniu dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek w plasterkach. Chwilkę zeszklić i zalać dużą ilością passaty lub pomidorami z puszki. Doprawić według własnych preferencji. Do całości dosypać makaron i gotować razem na małym ogniu.
Makaron w sosie będzie się gotował wolniej niż w wodzie, więc aby się nie przypaliły należy ciągle go mieszać. Sos który zostanie wchłonięty lub odparował rozrzedzać niewielką ilością wody.
Pod koniec gotowania dodać kilka pokrojonych oliwek oraz listki świeżej bazylii.
Podawać na głębokim talerzu, a całość posypać parmezanem lub innym ulubionym twardym serem.