Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nieco uproszczony przepis na pulpety sycylijskie w sosie pomidorowym.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1346
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 42
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12201
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1346
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 42
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12201
Składniki
Mięso mielone wyrobić razem z przyprawami (sól, pieprz, papryka wędzona, curry itp.) oraz z posiekanym koperkiem. Do pulpetów można dodać łyżeczkę lub dwie mąki ziemniaczanej co sprawi, że będą bardziej miękkie i soczyste. Uformować niewielkie kulki i podsmażyć w głębokim naczyniu (wysoka patelnia lub rądel).
Po podsmażeniu dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek w plasterkach. Chwilkę zeszklić i zalać dużą ilością passaty lub pomidorami z puszki. Doprawić według własnych preferencji. Do całości dosypać makaron i gotować razem na małym ogniu.
Makaron w sosie będzie się gotował wolniej niż w wodzie, więc aby się nie przypaliły należy ciągle go mieszać. Sos który zostanie wchłonięty lub odparował rozrzedzać niewielką ilością wody.
Pod koniec gotowania dodać kilka pokrojonych oliwek oraz listki świeżej bazylii.
Podawać na głębokim talerzu, a całość posypać parmezanem lub innym ulubionym twardym serem.