Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pulpety jagnięce"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Cztery jajka wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj na twardo. Odlej, ostudź w zimnej wodzie. Obierz ze skorupek.
Wędzony boczek pokrój w plasterki, a potem w małą kosteczkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Liście szpinaku przebierz, opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz na sicie.
Mieloną jagnięcinę (ewentualnie inne mięso) przełóż do miski. Dodaj rozdrobniony czosnek. Osączony szpinak posiekaj ostrym nożem na mniejsze kawałki i również wsyp do miski z mięsem. Wbij pozostałe dwa jajka. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Masę zagęść bułką tartą, podziel na 4 porcje. Z każdej zrób placek, ułóż ugotowane jajka. Oblep je mięsem, formując pulpety. Przełóż do brytfanny, podlej odrobiną wody.
Piecz 30 min w 180 st. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Marchewki oczyść. Dodaj do mięsa. Piecz jeszcze 20 minut.
Czas ok. 80 min; porcja – 440 kcal, cena 5,60 złŹródło: Świat kobiety