Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulpety w sosie śmietanowo-koperkowym to jedno z ulubionych dań w moim domu. Można je serwować zarówno z ziemniakami i surówką, jak i z makaronem. Samo przygotowanie dania nie zajmuje wiele czasu. Pulpety świetnie smakują również na drugi dzień po odgrzaniu. Do mięsa na klopsy często zamiast bułki tartej dodaję odrobinę ugotowanej kaszy jęczmiennej. Ta drobna zmiana sprawia, że pulpety są zwarte, a jednocześnie puszyste i delikatne. Gorąco zachęcam do przetestowania tego przepisu.
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 162
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 162
Składniki
Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę. Koperek drobno posiekaj.
Na patelni roztop łyżeczkę masła. Cebulę podsmaż na złoty kolor.
Do miski przełóż mięso mielone, dodaj ugotowaną, wystudzoną kaszę jęczmienną, podsmażoną cebulę, posiekany koperek, sól i pieprz. Składniki dokładnie wymieszaj ręką.
Do garnka przelej bulion i gotuj go na małym ogniu.
Zwilżonymi dłońmi formuj równej wielkości pulpeciki. Uformowane pulpety przełóż do gotującego się bulionu.
Do miseczki przelej śmietankę, dodaj mąkę. Składniki wymieszaj. Do zmieszanych składników dodawaj po łyżce gotującego się bulionu. Następnie zahartowaną śmietankę przelej do bulionu z pulpetami. Całość wymieszaj. Na koniec sos dopraw solą i pieprzem. Wsyp posiekany koperek.
Pulpety w sosie śmietanowo-koperkowym podawaj z ziemniakami surówką lub z makaronem.