Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulpety w sosie śmietanowo-koperkowym to jedno z ulubionych dań w moim domu. Można je serwować zarówno z ziemniakami i surówką, jak i z makaronem. Samo przygotowanie dania nie zajmuje wiele czasu. Pulpety świetnie smakują również na drugi dzień po odgrzaniu. Do mięsa na klopsy często zamiast bułki tartej dodaję odrobinę ugotowanej kaszy jęczmiennej. Ta drobna zmiana sprawia, że pulpety są zwarte, a jednocześnie puszyste i delikatne. Gorąco zachęcam do przetestowania tego przepisu.
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12116
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 23
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2125
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 218
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12116
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 23
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2125
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 218
Składniki
Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę. Koperek drobno posiekaj.
Na patelni roztop łyżeczkę masła. Cebulę podsmaż na złoty kolor.
Do miski przełóż mięso mielone, dodaj ugotowaną, wystudzoną kaszę jęczmienną, podsmażoną cebulę, posiekany koperek, sól i pieprz. Składniki dokładnie wymieszaj ręką.
Do garnka przelej bulion i gotuj go na małym ogniu.
Zwilżonymi dłońmi formuj równej wielkości pulpeciki. Uformowane pulpety przełóż do gotującego się bulionu.
Do miseczki przelej śmietankę, dodaj mąkę. Składniki wymieszaj. Do zmieszanych składników dodawaj po łyżce gotującego się bulionu. Następnie zahartowaną śmietankę przelej do bulionu z pulpetami. Całość wymieszaj. Na koniec sos dopraw solą i pieprzem. Wsyp posiekany koperek.
Pulpety w sosie śmietanowo-koperkowym podawaj z ziemniakami surówką lub z makaronem.