Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz przepisu na idealnie miękką i aromatyczną golonkę, która rozpływa się w ustach? Dobrze trafiłeś! W tym filmie pokażę ci, jak krok po kroku przygotować soczystą golonkę wieprzową z piekarnika. Zaskocz swoich bliskich i przyjaciół tym wyjątkowym daniem!
 
         
         
        Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1296
 
            Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5826
 
            Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8832
 
            Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18443
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1296
 
            Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5826
 
            Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8832
 
            Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18443
 
         
         
                Składniki
1. Zacznij od przygotowania marynaty. Do miski wlej trochę oleju, dodaj pieprz ziołowy, paprykę słodką i wędzoną, płatki chili, sól, grubo mielony pieprz, ziele angielskie, liście laurowe oraz pokrojony w większe kawałki czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj.
2. Oczyszczoną golonkę natrzyj marynatą z każdej strony. Przykryj i odstaw do lodówki na całą noc. Dzięki temu mięso wchłonie wszystkie aromaty i będzie niesamowicie pyszne.
3. Zamarynowaną golonkę przełóż do naczynia żaroodpornego.
4. Włóż naczynie do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz pod przykryciem przez 1 godzinę.
5. Po godzinie zdejmij pokrywkę, odwróć golonkę na drugą stronę i piecz jeszcze około 30-40 minut, aż mięso będzie swobodnie odchodzić od kości. Ewentualnie można podlać piwem.
6. Golonka świetnie smakuje z musztardą, chrzanem i świeżym pieczywem, a także z zasmażaną kapustą!