Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne kotlety z kaszą jaglaną i sosem pieczarkowym
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 952
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4210
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 427
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 857
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3721
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 765
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 952
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4210
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 427
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 857
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3721
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 765
Składniki
Kaszę jaglaną wsypać do garnka i zalać 2 szklankami wody i gotować przez około 10 minut na małym ogniu. Kasza ma wchłonąć większość wody. Z kaszy wylać wodę i ostudzić.
Pierś zmielić lub posiekać i włożyć do miski. Posiekaną cebulkę, czosnek, paprykę i kaszę dodać do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać, wbić jajka, przyprawić i jeszcze raz wymieszać.
Z masy formować lekko spłaszczone kotleciki.
Na rozgrzaną patelnię wrzucać kotleciki i smażyć około 4 min z każdej strony.
Suszone grzyby zalać (tak aby były przykryte) gorącą wodą i pozostawić je na 10 minut do namoczenia.
Cebulkę pokroić i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Pieczarki pokroić w talarki i dodać do zeszklonej cebuli, smażyć aż do zarumienienia się pieczarek.
Z suszonych grzybów wycisnąć wodę, posiekać i razem z wodą wlać na patelnię
Na patelnię wlać śmietankę, dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem.
Aby sos zagęstnić należy wybrać kilka łyżek sosu do szklanki i dodać do tego mąkę. Wlewać na patelnię, cały czas mieszając.