Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne kotlety z kaszą jaglaną i sosem pieczarkowym
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1768
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 260
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21759
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1768
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 260
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21759
Składniki
Kaszę jaglaną wsypać do garnka i zalać 2 szklankami wody i gotować przez około 10 minut na małym ogniu. Kasza ma wchłonąć większość wody. Z kaszy wylać wodę i ostudzić.
Pierś zmielić lub posiekać i włożyć do miski. Posiekaną cebulkę, czosnek, paprykę i kaszę dodać do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać, wbić jajka, przyprawić i jeszcze raz wymieszać.
Z masy formować lekko spłaszczone kotleciki.
Na rozgrzaną patelnię wrzucać kotleciki i smażyć około 4 min z każdej strony.
Suszone grzyby zalać (tak aby były przykryte) gorącą wodą i pozostawić je na 10 minut do namoczenia.
Cebulkę pokroić i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Pieczarki pokroić w talarki i dodać do zeszklonej cebuli, smażyć aż do zarumienienia się pieczarek.
Z suszonych grzybów wycisnąć wodę, posiekać i razem z wodą wlać na patelnię
Na patelnię wlać śmietankę, dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem.
Aby sos zagęstnić należy wybrać kilka łyżek sosu do szklanki i dodać do tego mąkę. Wlewać na patelnię, cały czas mieszając.