Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pyzy z boczkiem"
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2783
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1313
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 763
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 107
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2783
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1313
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 763
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 107
Składniki
Obrać ziemniaki i podzielić na 3 części. Jedną z nich ugotować, a pozostałe zetrzeć na drobnej tarce. Położyć na sitku opartym na misce, aby sok ściekał do naczynia – dzięki temu na dnie zbierze się mączka.
Ugotowane ziemniaki odcedzić i utłuc. Dodać do odciśniętych surowych ziemniaków. Dodać też mączkę ziemniaczaną, która zebrała się na dnie miski. Doprawić solą i pieprzem.
Jedną cebulę posiekać i dodać do masy. Całość dobrze wymieszać, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucać na osolony wrzątek, gotować około 15 minut.
Boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni razem z posiekaną drugą cebulą. Polać pyzy, udekorować listkami majeranku.
Pyzy ziemniaczane najlepiej podać z czystym barszczem czerwonym albo z dużą ilością surówek – dzięki temu mamy kompletny obiad.
ok. 110 minutŹródło: Twoje Imperium