Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Racuchy ziemniaczane na drożdżach"
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 218
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1021
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 512
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666489
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 218
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1021
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 512
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666489
Składniki
Mleko lekko podgrzej. Drożdże rozetrzyj z odrobiną cukru. Dodaj tyle mąki i mleka, aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstaw go pod przykryciem do wyrośnięcia.
W tym czasie ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o małych otwo rach. Pozostałą mąkę przesiej do miseczki. Zrób wgłębienie. Dodaj 1/2 łyżeczki soli oraz po sporej szczypcie czarnego pieprzu i mielonego kminku. Wbij jajka. Wlej wyrośnięty zaczyn drożdżowy oraz resztę mleka. Dołóż starte ziemniaki. Całość wymieszaj na gładkie ciasto.
Odstaw je w ciepłe miejsce na godzinę, aby podrosło. Potem na patelni porcjami rozgrzewaj olej rzepakowy. Na gorący tłuszcz łyżką nakładaj porcje przygotowanego ciasta. Smaż owalne racuchy na złoty kolor. Podawaj je, np. z gulaszem drobiowym albo sosem grzybowym.Źródło: Naj