Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Racuchy ziemniaczane na drożdżach"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 248
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 178
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 248
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 178
Składniki
Mleko lekko podgrzej. Drożdże rozetrzyj z odrobiną cukru. Dodaj tyle mąki i mleka, aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstaw go pod przykryciem do wyrośnięcia.
W tym czasie ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o małych otwo rach. Pozostałą mąkę przesiej do miseczki. Zrób wgłębienie. Dodaj 1/2 łyżeczki soli oraz po sporej szczypcie czarnego pieprzu i mielonego kminku. Wbij jajka. Wlej wyrośnięty zaczyn drożdżowy oraz resztę mleka. Dołóż starte ziemniaki. Całość wymieszaj na gładkie ciasto.
Odstaw je w ciepłe miejsce na godzinę, aby podrosło. Potem na patelni porcjami rozgrzewaj olej rzepakowy. Na gorący tłuszcz łyżką nakładaj porcje przygotowanego ciasta. Smaż owalne racuchy na złoty kolor. Podawaj je, np. z gulaszem drobiowym albo sosem grzybowym.Źródło: Naj